Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U Sarajevu se osniva evropsko udruženje islamskog bankarstva

U Sarajevu se osniva evropsko udruženje islamskog bankarstva

Dvodnevna konferencija o islamskom bankarstvu i finansijama “Business in between Cultures” završena je sinoć u Sarajevu. Tokom konferencije je inicirano osnivanje evropskog udruženja islamskog bankarstva i finansija sa sjedištem na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

“Ovim je odato priznanje, kako uspješnoj organizaciji ove konferencije, tako i naporima koje ova visokoškolska institucija godinama čini u edukaciji i istraživanjima iz ove značajne oblasti”, saopćili su organizatori.

Konferenciji je prisustvovalo 50 naučnika i eksperata iz tridesetak zemalja, a tokom dva dana održavanja konferencije prezentirano je dvadesetak naučnih i stručnih radova, održan okrugli sto i panel diskusija, saopćeno je sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Na konferecniji s gostovali stručnjaci iz islamskog bankarstva i finansija iz Malezije, SAD, Rusije, Turske, Njemačke, Saudijske Arabije, Kuvajta, Velike Britanije, Češke, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Izraela, Bosne i Hercegovine.

Prezentirana su iskustva razvoja islamskog bankarstva i finansija u različitim dijelovima svijeta, problemi sa kojima se suočavaju ove finansijske institucije, ali i ukazano na perspektive razvoja ovog načina finansiranja, kako u svijetu, tako i u Evropi. Posebna pažnja je bila usmjerena na regulatorni okvir poslovanja islamskih banaka i drugih finansijskih institucija u evropskom zakonodavnom okruženju.

Tokom zaključeno je da pažnju treba usmjeriti na jačanje bilansa ovih finansijskih institucija. Također je ukazano i na značaj ovog načina finansiranja, posebno u uslovima finansijskih kriza, te date brojne preporuke za otklanjanje ograničenja razvoja islamskog bankarstva i finansija u pojedinim evropskim zemljama, ali i u Evropi u cjelini.

Prema riječima prof. dr. Fikreta Hadžića, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu ovom konferencijom stiče značajnu prednost u odnosu na druge obrazovne institucije, ne samo u području Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, nego se svrstava u red vodećih evropskih univerziteta koji vrše edukaciju i istraživanja u ovoj značajnoj, ali i specifičnoj ekonomskoj oblasti.

(akos.ba/anadolija)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top