Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Glas majke umiruje kao zagrljaj

Glas majke umiruje kao zagrljaj

Američki naučnici Univerziteta Wisconsin- Madison su u istraživanju sa 61 djevojčicom, uzrasta između sedam i dvanaest godina, otkrili da umirujući glas majke preko telefona djeluje jednako smirujuće kao njen zagrljaj.

Djevojčice su pred nepoznatom publikom trebale govoriti i rješavati matematičke zadatke. Nakon testa su ili bile zagrljene od majke ili sa njom telefonirale ili gledale neki film.

Naučnici su istraživali količinu stresnog hormona kortizola u pljuvačci i umirujućeg hormona oksitocina u urinu djevojčica prije i poslije testa.

Kod svih djevojčica je nakon testa bila povećana vrijednost kortizola u pljuvačci.

Djevojčice koje su ili bile zagrljene od majke ili sa njom pričale preko telefona odmah nakon testa, su  imale puno brže smanjenje vrijednosti kortizola nego djevojčice koje nisu imale kontakt sa majkom nakon testa.

Koncentracija oksitocina u urinu se povećala kod djevojčica koje su nakon stresne situacije imale kontakt sa majkom, za razliku od djevojčica koje taj kontakt nisu imale odmah nakon testa.

Oksitocin se stvara u mozgu i dovodi do osjećaja ugodnosti, smirenost, ljubavi. Utiče na stvaranje povjerenja i vezu između majke i novorođenča, djeluje protiv stresa.

Iz ranijih istraživanja je poznato da se oksitocin pojačano luči prilikom tjelesnog kontakta između majke i potomka.

Ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da i glas majke dovodi do povećanja vrijednost hormona, a ne samo tjelesni kontakt.

(akos.ba/psiholg.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top