Kulinarstvo

Čudo od čokolade

Sastojci:
Biskvit:
4 jajeta 
100 gr šećera 
200 gr margarina 
100 gr čokolade za kuhanje 
4 kašike brašna 
1 prašak za pecivo      
Krema: 
0,5 l slatke pavlake 
200 gr čokolade za kuhanje 
1 kašika šećera  
Priprema: 
 Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanaca (bjelanca polahko  ručno umiješati, ne mikserom).
Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min(zavisi od peći, provjeriti čačkalicom kad je pečeno). 
Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom.
Slatku pavlaku, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne prokuha. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo šta dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru zgusnuti.
Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi,  a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i zgusne krema.
Prijatno!  
(akos.ba/coolinarika.com)

Povezani članci

Back to top button