Islamske temeO obrazovanju i odgojuU Fokusu

6 načina kako pomoći vašoj djeci da se nose sa životnim tragedijama

Evo nekoliko savijeta roditeljima kako da nauče djecu da prebrode tragične događaje.

Razgovarajte

Roditeljima je možda najlakše da dove da njihova djeca nikada čuju za neku tragediju, ali priprema je najbolja odbrana. Razgovarajte sa svojom djecom i saznati šta oni znaju o tome. Duga vožnja automobilom i večera prave su prilike za otvoreni razgovor. Budite iskreni, ali u mjeri koliko je to primjereno dječijem uzrastu.

Pratite ponašanje vašeg djeteta

Pratite sve promjene koje se s vremena na vrijeme dešavaju kod vašeg djeteta. Ono što je zajedničko za svu djecu u vrijeme kada se desi neka tragedija, jeste da su prestrašena, zbunjena, ljuta ili se osjećaju usamljeno. Neka imaju te osjećaje, ali uvjerite ih da su sigurni s vama, kod kuće i u školi. Strah i tjeskoba mogu uzrokovati fizičke posljedice po zdravlje djece u vidu glavobolja, bolova u stomaku ili poremećaja spavanja. Pobrinite se da znaju da nisu sami i da imaju dodatne porcije sna, poljubaca i zagrljaja.

Ograničite mu pristup medijima

Ograničite im izloženost vijestima na televiziji ili radiju, osim ako postoje neki novi podaci koje treba da nauče. Kada se nagledaju policijskih svjetala i svirena hitne pomoći, a zatim naslušaju riječi poput: revolveraš, ispalili metak, masovna pucnjava ili poginuli, to kod njih može izazvati strah i tjeskobu, a vi želite da se osjećaju sigurno.

Učite ih navikama

Djeca napreduju putem razvijanja navika, pa učinite da im škola, aktivnosti i spavanje postanu rutina tj. navika. Prateći obični raspored, djeca će steći samopouzdanje i sigurnost neuspjeha kada su u pitanju njihove svakodnevne obaveze.

Potražite pozitivne strane djetetove ličnosti

Odličan način artikuliranja i suočavanja sa nečim, jeste da dopremo do potreba drugih ljudi. Pomažući drugima vi ojačavate sebe za sučeljavanje sa tragičnim događajima. Naučite vašu djecu da znaju ukazati na izvore pomoći u kriznim situacijama ili ih povedite s vama kada budete išli da donirate krv, hranu ili druge potrepštine. To je također prilika i pravo vrijeme da se okrenu Bogu i iskoriste moć namaza i dove. Moleći za one koji su pogođeni tragedijom, vaša porodica će se postati bliža Bogu i tražiće od Njega snagu da im podari razumijevanje onog što je van njihove kontrole.

Model zdrave strategije suočavanja

Provjerite da li ste brižna osoba. Potražite pomoć onda kada je to potrebno, postanite pozitivan uzor svojoj djeci. Kako bi kao roditelji adekvatno upravljali stresom koji ima veliki uticaj na to kako će vaša djeca razumijevati tragedije u životu.

Autor: Sam’n Iqbal
 Akos.ba  

Povezani članci

Back to top button