Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li je dozvoljeno raditi u tvornici cigareta?

Da li je dozvoljeno raditi u tvornici cigareta?

Pitanje: Da li je dozvoljeno raditi u tvornici cigareta?

Odgovor: Tvornica cigareta proizvodi otrov kojim truje ljude. Jeste da taj otrov ubija postepeno, ali ipak ubija. U Velikoj Britaniji godišnje umre više od sto i dvadeset hiljada ljudi od bolesti kojima je uzrok pušenje. Siguran sam da su statistički podaci i kod nas poražavajući, jer u nas većina stanovništva puši, za razliku od Velike Britanije.

Prošlog mjeseca američka vlada je tužila duhansku industriju i podnijela zahtjev za ogromnom odštetom kako bi kompenzirala štetu koju trpi država liječeći pušače, izgubljenih radnih sati, te mnogih drugih zdravstvenih, socijalnih i društvenih problema koje uzrokuje pušenje. Upravo zbog toga, musliman ne bi trebao da učestvuje u proizvodnji cigareta, jer time nanosi štetu čovjeku, a to je, bez sumnje, grijeh.

Preporučio bih vam da se potrudite i nađete drugi odgovarajući posao. Na poslu u tvornici cigareta možete ostati ukoliko za to postoji prijeka potreba (darura), tj. ukoliko nemate drugog načina da obezbijedite sredstva za normalan život Vas i Vaše porodice koju ste dužni izdržavati.

Na pitanja odgovara: dr. Šukrija Ramić akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top