Islamske temeU Fokusu

5 korisnih načina na koji musliman može provesti vikend

Možemo iskoristiti to vrijeme da započnemo nešto novo. Nešto što će nam ispuniti život. Evo nekoliko ideja.

Čitanje islamskih knjiga

Većina nas tokom vikenda koristi vrijeme da nadomjesti ishranu i napuni svoj želudac hranom, dok mnogi ne vode računa o intelektualnim i duhovnim potrebama koje se popunjavaju islamskim znanjem. Svi imamo neku knjigu koju bi željeli pročitati, ali jednostvano ne nalazimo vremena za to. Vikend je prilika.

Porodične halke hadisa

Vikend je vrijeme kada su svi kod kuće i mnogi to vrijeme troše na gledanje kablovske. To vrijeme može biti konstruktivno potrošeno na porodicu i sijelo uz zajedničko isčitavanje hadisa kako bi pobudili interesovanje kod naše djece za razumijevanje hadisa ili čak da ih potaknemo da sami pripreme neki hadis koji će nam prepričati kako sebi priskrbili božiju nagradu. Porodica koja se okuplja oko izučvanja vjere ostaje dugo skupa.

Odlazak na predavanja

Na Zapadu postoje razni islamski događaji tokom vikenda. Mnogi od njih su okupljanja porodičnog tipa i na bazi prijateljstva. Uglavnom postoji nešto za svačiji ukus, bilo da se radi o fikhu, tefsiru, siri ili komparativnim religijama. Dakle, postoji širok izbor da svako pronađe neki od sadržaja koji mu odgovara. Sve što je potrebno jeste želja za učenjem i spremnost da se krene. Uzmi svog brata ili sestru, prijatelja ili svoje roditelje i odi na predavanje.

Potaknite svoju djecu da idu u džamiju

Postoje džamije u kojima se djeca osjećaju inspirisano i zabavljaju se sa svojim vršnjacima na način koji ih uvijek privlači da uvijek rado dolaze u džamiju. Nažalost, vrlo je malo ovakvih džamija. Mogli bi samo sjediti kod kuće i žaliti se na to da džamije nisu u dovoljnoj mjeri mjesta dobrodošlice, ili bi mogli pokušati učiniti nešto po tom pitanju da se to promjeni. Mogli bismo okupiti djecu i pričati im o nečemu što ih puno zanima. S njima podijeliti neku priču i tako ih inspirisati da im ne bude dosadno. Ako to uradimo kako treba, biće nam drago vidjeti ih kako se sve više zanimaju za vjeru kroz vaš rad s njima i kroz islamsko znanje, što će ih privući da sljedećeg vikenda opet dođu.

Organizirajte prikupljanje humanitarnih sredstava

Nažalost, mnogo je danas muslimana u svijetu koji se nalaze u očajnom stanju potrebe. Bilo da se radi o muslimanima Burme, Gaze, Sirije ili afričkih zemalja. Relativno mali iznosi novca mogu biti razlika između života i smrti. Zašto ovog vikenda ne organizirati prikupljanje sredstava unutar vaše porodice ili džamije. Pokažite im slike ljudi koji pate, podijelite s njima neku priču, a zatim im potaknite na donacije. Ne samo da ćete imati priliku provesti ugodnu večer s prijateljima, nego ćete uraditi ono što je u vašoj mogućnosti u pravu porpavljanja stanja u svijetu. Jednom kada započnete s tim, biće te ispunjeni neopisivim osjećajem svrhe i mira da će vam biti teško čekati sljedeći put da to uraditi.

Još je mnogo stvari koje možete učiniti tokom vikenda i onda kada imate više slobodnog vremena. Bitno je da imate želju da učinite neko dobro i korisno djelo. Sjednite za stol, upalite vaš računar i otvorite vrata. Svijet mogućnosti čeka na vas…

Autor: Muhammad Wajid Akhter
Izvor: muslimmatters
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button