Kulinarstvo

Tagarica – tradicionalno jelo iz okoline Tešnja

Tagarica je tradicionalno jelo sa područja Tešnja i njegove okoline, ali i iz drugih krajeva BiH, samo što se u nekim krajevima zove i drugim imenima. Jelo se priprema u zemljanoj posudi koja se i zove tagarica, pa otuda i naziv jela.

Karakteristično je to da se hrana u tagarici kuha dugo i polahko na blagoj vatri, tako da miris zagrije čula i ukućanima otvori apetit skoro sat vremena prije nego što jelo bude gotovo. Sastojci nisu precizno navedeni već zavise od veličine posude, ali ponudit ćemo fleksibilne mjere:

pola do 1 kg junećeg mesa, najbolje od vrata (može sa ili bez kostiju)

1 glavica luka

1-2 češnja bijelog luka

nekoliko paprika

1 mrkva

2-3 veća krompira

1-2 paradajza

so

biber

1-2 kašike paradajz pirea

dodatak jelima (“vegeta”)

peršun

Priprema:

U zemljanu posudu stavimo malo ulja ili putera, pa podložimo isječenim lukom i mrkvom, zatim na to složimo meso, posolimo, pobiberimo, dodamo vegetu, pa preko mesa složimo papriku isječenu na kriške, paradajz isječen na četvrtine, te na kraju stavimo krompir isječen na kriške. Paradajz pire razmutimo u vodi pa sve to zalijemo.

Tagaricu stavimo na šporet da prokuha. Nikako ne stavljati na plin, jer zemljana posuda lahko puca ukoliko je izložena direktnom plamenu. U međuvremenu uključimo rernu da se zagrije na 220 ºC.

Kada tagarica proključa, stavimo je u rernu jedan sat da se peče. Ukoliko uz tagaricu imamo poklopac, stavit ćemo ga, a ako nemamo može poslužiti i aluminijska folija.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button