Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > 24 godine od pogibije heroja Nesiba Malkića

24 godine od pogibije heroja Nesiba Malkića

Na platou Nišićke visoravni odata je počast, proučena Fatiha i položeno cvijeće na mjestu pogibije gazije, heroja Nesiba Malkića.

Obilježavanju godišnjice pogibije prisustvovali su federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dževad Mahmutović, potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, general Armije RBiH Salih Malkić, te saborci iz kantona i općina Bosne i Hercegovine i delegacije boračkih udruženja koja baštine tradiciju Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu obilježavanja stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i saboraca održan je i čas historije, a o njihovim podvizima govorili su Enes Burda, direktni učesnik ove akcije i general Salih Malkić, a skupu su se obratili potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić koji se zahvalio Živiničanima na svemu što su učinili za prognane ljude u toku agresije.

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević istakao je da su komandant Malkić i njegovi saborci dali živote za državu Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih njenih građana, te podsjetio da su samo istinski heroji, kakav je bio Nesib Malkoć i svi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, dali nadljudske napore da se odbrani kako ovaj koridor tako i cijela Bosna i Hercegovina i njeni građani.

– Mi nismo željeli ni rat ni sukobe. Agresor na BiH je provodio sve aktivnosti na uništenju Bosne i Hercegovine kao države i Bošnjaka kao naroda. Naši bosanski šehidi su nam ostavili u amanet državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će se poštovati ljudska prava i slobode. To je naša zadaća, naš amanet koji smo od njih preuzeli mi koji smo živi i zbog toga nam je trajna zadaća da obilježavamo ovakve datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i da s ovog i ovakvih mjesta šaljemo poruke našim prijateljima i neprijateljima da su patriote zajedno i da će amanet koji smo pruzeli od naših bosanskih šehida čuvati i sačuvati Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane – kazao je Bukvarević.

Nesib Malkić, heroj oslobodilačkog rata, rođen kao peto od osmero djece u porodici Hamdije i Ajke Malkić, još kao mali učio je o zajedništvu i poštivanju autoriteta. Prije velikosrpske agresije na RBiH, bio je aktivno vojno lice, čovjek sa urođenom komandnom sposobnosti, koja kod podređenih nije izazivala strah nego poštovanje. Među prvima je napustio službu u JNA i priključio se jedinicama TO R BiH. Organizaciona sposobnost, te predanost ideji opstanka Bosne brzo ga je dovela na komandno mjesto, gdje pokazuje najviši stupanj odgovornosti, te kao komandant 210. brigade Armije RBiH postiže ogroman uspjeh kako u odbrani tako i oslobađanju okupiranih dijelova BiH. Od ukupnog broja dejstava 210. brigade 75 posto se odnosilo na odbranu drugih općina, što dovoljno govori o kakvoj je formaciji riječ.

U oktobru 1993.godine, Stupni Do je još bio u plamenu, kada se komandant Nesib Malkić zaputio u izviđanje terena, kako bi se krenulo u konačno oslobađanje Vareša, žile kucavice za povezivanje slobodne teritorije R BiH. Na rejonu crnoriječke visoravni, nadomak brda sa kojeg se mogao vidjeti Stupni Do, na izviđanju terena i planiranju borbenih dejstava, završena je jedna etapa života, gazije, heroja, šehida. Druga od dvije ispaljene granate sa četničkih položaja, prekinula je misiju Nesiba Malkića, ali nije prekinula njegovu ideju i njegov san o opstanku Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i svih građana kojima je BiH jedina domovina.

Nesib Malkić je 25. oktobra 1993.godine u 16 sati i 40 minuta, na rejonu crnoriječke visoravni, u akciji oslobađanja općine Vareš okončao svoj život. Dobitnik je ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994.godine. Ukopan je u Gornjim Dubravama, gdje je i rođen.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top