Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > 15 tajni vrlo sretnih porodica

15 tajni vrlo sretnih porodica

 Često čujemo koliko malo je potrebno za sreću i istina je da upravo sitnice prave razliku. Sretne porodice se izdvajaju po tome što poštuju određena jednostavna pravila

Može se reći da su ona prave “tajne” sretnih porodica. Evo 15 takvih pravila koja mogu napraviti razliku:

Biti zajedno znači biti sretan

Suština svake sretne porodice  je da su njezini članovi sretni i zadovoljni kada su zajedno. Oni jedno drugom pružaju podršku, popravljaju raspoloženje i imaju dobre odnose jedno prema drugom. U ovim porodicama članovi presretni dočekuju jedni druge.

Brak je na prvom mjestu

Bračni odnos mora biti na prvom mjestu kao realan primjer ljubavi. Puno je porodica u kojima su djeca na prvom mjestu. Taj položaj djecu opterećuje jer se od njih očekuje davanje ljubavi. Potpuno nepravedan položaj koji je vrlo loš za cijelu porodicu iz razloga što će se djeca kad tad iseliti iz kuće.

Česti zajednički obroci

Porodice koje jedu za istim stolom imaju jaku vezu. Vrijeme obroka je vrijeme za povezivanje i treba ga organizirati bar pet puta sedmično.

Porodica je važnija od prijatelja

U sretnim porodicama svi članovi su bez ikakve sumnje iznad prijatelja. Isto tako i dijete ne treba doći u situaciju da zabavu traži izvan kuće i stavi prijatelje iznad braće i sestara. Postavite pravila, osigurajte dovoljno porodične zabave i naglasite da je prijateljstvo važno, ali da je podređeno porodici.

Djeci ne treba previše izvannastavnih aktivnosti

Kada je dijete preopterećeno i ima previše izvannastavnih aktivnosti roditelji postaju vozači, a djeca nisu nikada kući u isto vrijeme. Ovo sigurno nije recept za sreću. Isto tako nije dobro ni da se dijete ničim ne bavi, to je druga krajnost. Prava stvar je umjerenost. I imajte na umu da izvannastavne aktivnosti mogu biti i porodične. Provozajte se zajedno biciklima, probajte rolanje ili plivanje.

Rituali se stvaraju i poštuju

Djeca vole rituale i oni su potrebni cijeloj porodici. Važno je međutim da oni ne budu izvor stresa. To može biti nešto karakteristično za vašu porodicu, primjer palačinke za nedjeljni doručak ili pizza večer uz film petkom. Mogu biti vezani za nacionalne ili religiozne praznike. Važno je da imate nešto što vas povezuje i što se ponavlja da bi ste mu se radovali.

Nema vikanja

Djeca su najuspješnija u životu kada osjećaju stabilnost. Potreban im je miran dom. Razgovarajte s njima, postavite pravila, kaznite ih kada je to potrebno, ali nemojte gubiti kontrolu i vikati.

Nema svađe pred djecom

Pokušajte da vaše prepirke i svađe ne budu ispred djece. Ako vas djeca vide, izvinite im se, objasnite da ste imali diskusiju ali i da je sve u redu.

Ne radi se previše

Ni u čemu ne treba pretjerivati. To vrijedi i za posao. Samo rad, rad, rad porodici donosi dosta nestabilnosti. Ako vas djeca ne viđaju postat će nesigurna u sebe i uvjerena da nisu dovoljno vrijedna da biste im se posvetili.

Inzistira se na slaganju s braćom i sestrama

Braća i sestre se svađaju i to je sasvim normalno. Ali dijete mora biti svjesno važnosti brata i sestre i koliko je sretno što ih ima. Neslaganja među djecom mogu razoriti porodicu. Skrećite im zato pažnju od malena na važnost sloge među njima.

Daju se nadimci i prepričavaju se šale

Šale i nadimci su ono što vas čini pripadnikom određene skupine. Trenuci provedeni u zabavi postaju dio vaše porodične baštine.

Fleksibilnost

Stvari se mijenjaju i svaki član porodice se mora prilagoditi. Djeca rastu u tinejdžere, zatim postaju mladi ljudi i udaju se i žene. Ali, i kada ne živite više u istoj kući svi ste još uvijek dio porodice.

Dobra komunikacija

Psiholozi redovito naglašavaju značaj komunikacije. Jedna od karakteristika sretnih je upravo dobra komunikacija. Često su organizirane tako da dijete kaže nešto mami i onda mama prenosi poruku. U sretnoj  porodici, međutim, komunikacija je otvorenija i svaki član može otvoreno komunicirati s drugim članovima.

Razmjena priča

Pitajte djecu svakodnevno što se događa u školi i pripremite i vi priču za njih. Ako djeca vide da nise zainteresirani za njih neće imati razloga da vam se raduju. Potrebno je da ona budu na prvom mjestu kada se vratite kući. Dovoljan je trenutak pažnje svakoga dana da bi djeca presretna imala što očekivati kada vas ugledaju.

Igra

Zabavne aktivnosti, po mogućnosti svakodnevne, su važne. Tu spada i čitanje priče manjem djetetu ili odlomka iz nekog romana onom starijem.

najbolja mama na svijetu.com

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top