Dijaspora

15 godina džemata BICC Carlisle, Pennsylvania USA

Svaki datum u povijesti ljudskog postojanja je bitan jer u sebi sadrži momente života, dara koji je darovan od Onoga koji nas je sve stvorio i učinio da budemo namjesnici na Zemlji.

Mi kao narod Bošnjaci u posljednjim vremenima naselili smo mnoge djelove planete Zemlje, tako da se bosanski jezik može čuti na raznim meridijanima svijeta.

Mjesec januar u džematu BICC Carlisle je poseban jer dvadesetog dana navedenog mjeseca došlo je do osnivanja džemata BICC Carlisle, koji evo do današnjih dana broji punih 15 godina rada i djelovanja. Razni korisni projekti su ispred nas i iza nas, na tome treba da budemo zadovoljni, jer našim trudom imamo i rezultate zalaganja za očuvanje ljudskih vrijednosti i životnih standarda.

Džematlije su ponosne na ovaj dan posebno, jer su uspjele da vlastitim trudom, zalaganjem i borbom sačuvaju vjeru islam na ovim prostorima, učine da se osjećaju na trenutke kao da su u domovini Bosni i Hercegovini. Taj ponos se najbolje trenutno reflektira na projekat budućnosti, gradnje „Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Carlisle“ koji svakim danom postaje java i koji budi posebne emocije.

Treba napomenuti da je do sada prikupljeno za centar $110 600.00, što je za kratko vrijeme cifra koja obećava da će se i ovaj hairli projekat na vrijeme završiti i da će biti ogledalo ljepote zajednice, ogledalo svih nas.

Na nama je da se nastavimo truditi i da svakim danom budemo uspješna zajednica koja će čuvati ljepote istinske vjere islama, pružati smiraj svima onima koji traže mir i odgojiti moralom generacije koje dolaze.

Svaki pojedinac u džematu je bitan i svi smo dio zajednice. Molimo Allaha dž.š., da nam olakša u nastavku projekta i podari ono najbolje za sve nas.

Piše: Zinaid Granić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button