Kulinarstvo

Pogačice sa sirom

Sastojci (za 10–12 pogačica):

  • 300 g brašna (možeš kombinirati pola bijelog, pola integralnog)

  • 1 prašak za pecivo

  • 1/2 kašičice soli

  • 100 g maslaca (hladan, isječen na kockice)

  • 150 g sitnog mladog sira (ili feta sir, ricotta, svježi kravlji sir)

  • 1 jaje

  • 2 kašike jogurta ili pavlake

  • 2 kašike nasjeckanog svježeg začinskog bilja (vlasac, peršun, bosiljak ili mješavina)

  • Po želji: malo susama ili lana za posipanje


Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i so.

  2. Dodaj hladan maslac i prstima utrljaj u brašno dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.

  3. Umiješaj sir, nasjeckano začinsko bilje, jaje i jogurt. Umijesi glatko tijesto – po potrebi dodaj još malo brašna ako je previše ljepljivo.

  4. Tijesto razvaljaj na debljinu oko 1,5 cm i čašom ili kalupom izreži pogačice.

  5. Poređaj ih na pleh obložen papirom za pečenje, po želji premaži umućenim jajetom i pospi susamom.

  6. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15–20 minuta, dok ne porumene.

  7. Posluži tople uz čaj, jogurt ili kefir.


Savjet:

Možeš ih unaprijed pripremiti i podgrijati ujutro nekoliko minuta u rerni – biće kao svježe. Ako želiš bogatiji doručak, uz pogačice posluži domaći džem ili sezonsku salatu.
Akos.ba

Povezani članci

Back to top button