Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > 100 NAJVEĆIH U PRIVREDI BiH: Vodeće kompanije u BiH ostvarile 64,4% ukupnog izvoza

100 NAJVEĆIH U PRIVREDI BiH: Vodeće kompanije u BiH ostvarile 64,4% ukupnog izvoza

Istraživanje je napravljeno u saradnji sa LRC d.o.o. iz Sarajeva, a bazirano je na finansijskim pokazateljima zvanično dobijenim od nadležnih entitetskih agencija: Finansijsko-informatičke agencije FIA i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge APIF.

Na rang-listama 100 najvećih u BiH po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini našle su se ove godine 743 velike, srednje i male kompanije. Od toga 485 vodećih je iz Federacije BiH, 256 iz Republike Srpske i 2 iz Brčko distrikta.

Kako je pokazalo istraživanje Poslovnih novina, ove 743 kompanije izvezle su 64,4% od ukupnog izvoza BiH u 2016. godini. To ih svrstava među glavne nosioce razvoja naše zemlje čiji ukupni izvoz je iznosio skoro 5,8 milijardi KM, dok je cjelokupni lanjski izvoz privrede BiH iznosio oko 9 milijardi KM.

Lani su ove firme zapošljavale 126.181 radnika što je skoro 26% od ukupnog broja uposlenih koji je iznosio 488.099 koliko su pokazali zvanični godišnji izvještaji privrednih društava.

Publikacija 100 najvećih u BiH koju će Poslovne novine objaviti u septembru, uz analize glavnih sektora privrede već dugi niz godina je relevantan pokazatelj privrednih trendova u našoj zemlji. Projekat baštini tradiciju dugu 30 godina, dok su Poslovne novine na tržištu već 45 godina.

Povodom ova dva jubileja Poslovne novine okupiće u Sarajevu 20. septembra ove godine preko 300 vodećih privrednika u BiH, koji su nosioci razvoja naše zemlje, a  najboljima će dodijeliti priznanja.

Sve kompanije koje se nađu rangirane u specijalnom izdanju 100 najvećih u BiH, korisnici su Pečata 100 najvećih u BiH koji garantuje kupcima kvalitet, a poslovnim partnerima i društvenoj zajednici potvrdu dugoročne opredjeljenosti razvojnim strategijama.

Za više informacija posjetite www.100najvecih.ba ili kontaktirajte organizatora na  033 760 790 ili [email protected]

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top