Enterijer

10 ideja kako prostorije u domu učiniti većima

Razmislite o tome gdje ćete staviti određene komade namještaja prije nego što početne s fizičkim dijelom posla. Na taj način ćete uštedjeti vrijeme i energiju koje biste potrošili na ponovno micanje namještaja.

“Kako biste vizualno izdužili strop sobe, fotografije i umjetnine objesite niže nego što bi ih inače objesili”

Zapitajte se koja je glavna funkcija sobe i koliko će je ljudi koristiti? Ova pitanja će vam pomoći pri stvaranju prioriteta kod odabira namještaja.

Pronađite središnje mjesto u sobi poput velikog prozora ili televizora te složite namještaj oko odabranog mjesta. Na taj način ćete dati sobu određenu strukturu.

Razmislite gdje u sobi najbolje pristaju veliki komadi namještaja poput kreveta ili kauča. Počnite planiranje upravo s takvim komadima te kasnije u proces planiranja uključite manje komade koji će ih okruživati.
Kod uređivanja manjih prostorija, prvo se fokusirajte na velike komade namještaja.

Simetrični raspored sobi će dati formalniji dašak, dok će asimetrično uređena prostorija biti više casual okruženje. Ovo je osobito bitan trik kod uređivanja blagovaonica.
S ovim savjetima i mala će soba postati prostranom:

1. Pustite namještaj da “pluta”

Odvojite namještaj od zida 8 do 10 centimetara ili dodajte uski stolić u taj prostor. Naime, ostavljanje prostora stvara iluziju da je zid dalje nego što zapravo je.

2. Reflektirajte prostoriju

Strateški rasporedite ogledala po sobi kako biste je proširili. Također, za najpogodniji efekt rasporedite ogledala po dužini sobe.

3. Odlučite se za prozirnost

Iskoristite prednost staklenih stolova i namještaja sličnog materijala jer će njihova transparentnost sobi dati volumen. Naime, staklo i pleksiglas pojačavaju svjetlost te joj dopuštaju da zrači prostorijom.

4. Dodajte pruge

Pruge mogu izdužiti sobu. Tako da slobodno izaberite tepih ili kauč na prugice te ih poravnajte po dužini sobe.
Izaberite tepih na pruge koji će vizualno izdužiti prostoriju.

5. Objesite predmete niže

Umjetnine i fotografije objesite na zidu niže nego inače kako biste stvorili dojam višeg plafona. Otvaranjem plafona i zidova dobit ćete dodatno ogoljeni prostor, te će se soba činiti većom.

6. Eksperimentirajte s čoškovima

Rasporedite namještaj dijagonalno. Takav način slaganja prostora privući će pažnju na veće ili centralno mjesto u sobi.

7. Razdvojite svjetlost

Umjesto jednog izvora svjetlost poput stropne svjetiljke, iskoristite lampe, odnosno podne svjetiljke te ih razmjestite po sobi. Kako svjetlo popunjava tamnije dijelove tako oči privlače različiti kutevi sobe.

8. Propuštajte promet

Ne zaboravite na onaj dio prostora kojim ćete hodati. Ovo je posebno važno za prostorije s dvoja vrata. Put kojim ćete hodati ostavite potpuno slobodnim i promet usmjerite pored kutka za sjednje, a ne kroz njega.

9. Zadržite udobnost

Stoliće i svjetiljke rasporedite tako da su vam unutar dosega kada se smjestite na kauč ili u naslonjač. Ako imate kauč na razvlačenje onda uzmite u obzir da vam treba prostora za prolazak između stolića i razvučenog kauča.

10. Otvorite sobu

Kako ne bi prozori i vrata bili blokirani, namještaj odmaknite od njih. Tada će se soba činiti većom čak i prije nego što zakoračite u nju.

zadovoljna.dnevnik.hr

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button