Zdravlje

1. juni Svjetski dan mlijeka: Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od najvažnijih životnih namirnica

Mlijeko sprječava osteoporozu, čuva srce, štiti od karcinoma. Mlijeko snižava krvni tlak te štiti od srčanih oboljenja i jača kosti
 Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od najvažnijih životnih namirnica i imaju veliki značaj u ishrani ljudi, navedeno je povodom obilježavanja 1. juna, Svjetskog dana mlijeka, javlja Anadolu Agency (AA).

Svjetska organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) UN za Svjetski dan mlijeka odredila je 1. juni, naglašavajući važnost potrebe pristupa dovoljnoj količini visoko-kvalitetne hrane za zdrav i aktivan život. Svjetski dan mlijeka obilježava se od 2001. godine.

Mlijeko je prva hrana s kojom se susrećemo kao novorođenčad. Kasnije, tokom života, mlijeko konzumiramo kroz razne oblike. Istraživanja pokazuju da se u visoko razvijenim zemljama Europe po glavi stanovnika troši sto pedeset litara godišnje, a kod nas oko sedamdeset litara.

“Dobre komponente u paleti mliječnih proizvoda su i jogurti i kefiri. U jogurtima su zastupljene bakterijske kulture, a u kefirima gljivične. I jedne i druge su velikog probiotičkog značaja. Kombinacija jogurta i kefira, sa svježim kao i sa suhim voćem, ali i sjemenkama i orašastim plodovima je visokokvalitetan spoj, koji nam može obezbjediti sve što je potrebno za jedan obrok, bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri. Ukoliko se ove kvalitetne kombinacije ohlade, dobijamo izvrsna zdrava osvježenja, za ljetne dane koji nam predstoje,“ naglasila je Zvezdana Stojaković, nutricionistkinja.

Mlijeko sprječava osteoporozu, čuva srce, štiti od karcinoma. Prema provedenim istraživanjima Sveučilišta Maine, osobe koje redovno konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode imaju za oko 22 posto manje rizike razvoja raka debelog crijeva za razliku od osoba koje mlijeko unose vrlo rijetko. Mlijeko snižava krvni tlak te štiti od srčanih oboljenja i jača kosti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button