Kulinarstvo

Zobena kaša s jabukama, cimetom i orasima

Sastojci (za 2 porcije):

  • 1 šolja sitnih zobenih pahuljica (ili klasičnih, ako voliš teksturu)

  • 2 šolje mlijeka (može i biljno – bademovo, zobeno, sojino)

  • 1 veća jabuka (oguljena i naribana ili nasjeckana na kockice)

  • 1 kašičica mljevenog cimeta

  • 1 kašika meda (ili javorovog sirupa, po ukusu)

  • Prstohvat soli

  • 1 kašika maslaca (ili kokosovog ulja – za vegansku verziju)

  • Šaka sjeckanih oraha ili badema (tostirani za bolji okus)

  • Po želji: suho grožđe, chia sjemenke, sjemenke lana


Priprema:

  1. U manjoj šerpi zagrij mlijeko zajedno s prstohvatom soli.

  2. Dodaj zobene pahuljice i kuhaj na laganoj vatri 5–7 minuta, uz povremeno miješanje, dok se ne zgusne.

  3. U međuvremenu naribaj ili nasjeckaj jabuku i dodaj je u kašu zajedno s cimetom.

  4. Umiješaj kašiku maslaca i meda (ili sirupa), i sve lagano promiješaj.

  5. Po potrebi dodaj još malo mlijeka ako želiš rjeđu teksturu.

  6. Na kraju ubaci tostirane orahe i po želji malo suhog voća.


Serviranje:

  • Sipaj u činiju, pospi dodatnim orasima, kriškama svježe jabuke i malo cimeta po vrhu.

  • Ako voliš više slatkoće – dodaj još malo meda preko.


Savjet:

Ovu kašu možeš spremiti i kao overnight oats – sve sastojke pomiješaj u teglici, ostavi u frižider preko noći, i ujutro je samo podgrij (ili jedi hladno).
Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button