Zobena kaša s jabukama, cimetom i orasima

Sastojci (za 2 porcije):
-
1 šolja sitnih zobenih pahuljica (ili klasičnih, ako voliš teksturu)
-
2 šolje mlijeka (može i biljno – bademovo, zobeno, sojino)
-
1 veća jabuka (oguljena i naribana ili nasjeckana na kockice)
-
1 kašičica mljevenog cimeta
-
1 kašika meda (ili javorovog sirupa, po ukusu)
-
Prstohvat soli
-
1 kašika maslaca (ili kokosovog ulja – za vegansku verziju)
-
Šaka sjeckanih oraha ili badema (tostirani za bolji okus)
-
Po želji: suho grožđe, chia sjemenke, sjemenke lana
Priprema:
-
U manjoj šerpi zagrij mlijeko zajedno s prstohvatom soli.
-
Dodaj zobene pahuljice i kuhaj na laganoj vatri 5–7 minuta, uz povremeno miješanje, dok se ne zgusne.
-
U međuvremenu naribaj ili nasjeckaj jabuku i dodaj je u kašu zajedno s cimetom.
-
Umiješaj kašiku maslaca i meda (ili sirupa), i sve lagano promiješaj.
-
Po potrebi dodaj još malo mlijeka ako želiš rjeđu teksturu.
-
Na kraju ubaci tostirane orahe i po želji malo suhog voća.
Serviranje:
-
Sipaj u činiju, pospi dodatnim orasima, kriškama svježe jabuke i malo cimeta po vrhu.
-
Ako voliš više slatkoće – dodaj još malo meda preko.
Savjet:
Ovu kašu možeš spremiti i kao overnight oats – sve sastojke pomiješaj u teglici, ostavi u frižider preko noći, i ujutro je samo podgrij (ili jedi hladno).
Akos.ba