Islamske teme

Znate li koji je najbrži put do Dženneta? Čitaj dalje…

Svaki vjernik žudi za tim da jednog dana uđe u Džennet i uživa u njegovim ljepotama. Međutim, znamo li koji je to najbrži i najlakši put do džennetskih blagodati? DOBROČINSTVO PREMA RODITELJIMA.

Poslanik islama, sallallahu alejhi ve sellem, je u brojnim predajama nagovijestio da će ulazak u Džennet biti usko vezan za naše poštovanje, respekt i dobročinstvo spram roditelja. Tako u predaji koju prenosi Ebu Derda, radijallahu anhu, kaže se da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ”Roditelj je srednja vrata dženneta, pa ako hoćeš pusti ih, a ako hoćeš sačuvaj ih!” (Hafiz Es-Sujuti kaže da se pod konstrukcijom srednja džennetska vrata misli na najbolja džennetska vrata. Vidi: Ibn Madže, Sunen, 2/1208.)

Ebu Umame, radijallahu anhu, prenosi da je neki čovjek upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Allahov Poslaniče, kakva je obaveza djeteta prema roditeljima?”, na što mu je on odgovorio: ”Oni su ti Džennet i Džehennem!” (Ibn Madže, Ibn Me’in i drugi muhaddisi, ’Ali b. Jezida, jednog od prenosilaca ovog hadisa smatraju slabim.)

Pažnjom prema roditeljima se, uistinu, može Džennet zaraditi. Roditelji su izvanredna prilika da, čineći im dobročinstvo, zaradimo džennetske ljepote. U hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jedne prilike je rekao: ”Ponižen bio!”, i to je ponovio tri puta. Na upit ashaba: ”A ko to, Allahov Poslaniče?”, odgovorio je: ”Onaj koji doživi starost svojih roditelja, ili jednog od njih, a on zbog njih, ne uđe u Džennet!” (Muslim)

Poslušnost prema roditeljima garantuje naše druženje sa poslanicima, šehidima i iskrenima na Sudnjem danu Amr b. Murre el-Džuheni prenosi da je neki čovjek došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem i rekao: ”Allahov Poslaniče, svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, svjedočim da si ti Allahov Poslanik, klanjam pet dnevnih namaza, propisano dajem zekat od svoje imovine i postim mjesec Ramazan.” Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu je tada rekao: ”Ko umre, a bude izvršavao ove dužnosti, bit će na Sudnjem danu u društvu vjerovjesnika, iskrenih i šehida ovako – pa je pokazao da će biti blizu kao prst uz prst – ali pod uslovom da nije bio neposlušan svojim roditeljima!” (Ahmed, Taberani, Ibn Huzejme i Ibn Hibban, hafiz El Munziri ocjenjuje ovaj hadis autentičnim.)

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button