Moj vrt

Znate li da je kvasac idealna prihrana za biljke

Svi žele da imaju zdrave i lijepe biljke, a to je upravo ono što se kvascem postiže.

Biljke tokom proljeća i ljeta traže malo više pažnje i sastojaka. Da li ste znali da skupa i vještačka đubriva iz apoteke može da zamijeni prihrana cvijeća kvascem. Jeftinije je, prirodnije, a rezultati se vide.
 
Ako biljka sporo raste, neće da cvijeta, ima promjene na listovima, korijen se slabo razvija i slično, to su pokazatelji da joj nešto fali, te da je neophodna bolja njega.
 
Način da se stvari poprave jeste da se sa vremena na vrijeme, daje prihrana. Kada je riječ o cvijeću, obično se daje tečno đubrivo prirodno ili vještačko. Prirodno đubrivo možemo i sami da pravimo. Npr. tečno đubrivo od koprive. Isprobajte obavezno i đubrivo od kvasca, jer su iskustva veoma pozitivna.
 
Rastvor od kvasca za cvijeće i ostale biljke, pravi se tako što na 10 g kvasca, dodajemo malu kašiku šećera i litar vode.
Ostavite vodu sa kvascem i šećerom da odstoji nekoliko sati, promiješajte i zalijte biljke.
 
Prihrana cvijeća kvascem radi se na 10-15 dana. Tokom ljeta može se zaliva jednom nedjeljno. Sastojci iz kvasca popravljaju kvalitet zemljišta, što odgovara biljkama. Biljke postaju snažne. Prihrana kvascem može se koristiti za sobne i baštenske biljke.(faktor.ba)
 
akos.ba

Povezani članci

Back to top button