Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Zločin u Štrpcima – 26 godina bez pravde za žrtve

Zločin u Štrpcima – 26 godina bez pravde za žrtve

Predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar izjavila je u uoči 26. godišnjice otmice u Štrpcima da aktuelni režim u Srbiji nikada nije osudio represivnu politiku iz devedesetih koja je proizvodila traumatizovane zajednice na ovim prostorima

U srijedu, 27. februara 2019., navršava se 26 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava podsjećaju da porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Ove organizaciju su danas, u obraćanju javnosti, uputile zahtjev institucijama Srbije da, kako je navedeno, efikasno sprovedu krivični postupak za ovaj zločin, a Ministarstvo za rad i druge nadležne institucije da donesu novi zakon zasnovan na Modelu zakona o pravima civilnih žrtava povreda ljudskih prava u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima u periodu od 1991. do 2001. godine, koji sadrži normativna rješenja za ostvarivanje prava žrtava u skladu sa međunarodnim ugovorima o zaštiti ljudskih prava i drugim međunarodnim standardima u pružanju reparacija žrtvama.

Predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar izjavila je u uoči 26. godišnjice otmice u Štrpcima da aktuelni režim u Srbiji nikada nije osudio represivnu politiku iz devedesetih koja je proizvodila traumatizovane zajednice na ovim prostorima.

„To onemogućava integrisanje bošnjačke zajednice u Srbiji, postoji nepovjerenje kada su pitanju nadležne države institucije zašto što su vrlo malo ili nisu ništa uradile po ovom slučaju. Nadležne institucije su marginalizovale učešće državnih organa u slučaju otmice u Štrpcima i na taj način prenosile odgovornost na paravojne jedinice, umanjujući i zamagljujući pažnju javnosti o učešću državnih organa“, rekla je predsjednica Sandžačkog odbora podsjetivši da se nevladin sektor proteklih godina posebno zalagao da ovaj slučaj dobije sudski epilog.

Podsjećamo da je na suđenju Nebojši Ranisavljeviću za otmicu 20 putnika iz voza u stanici Štrpci i njihovu likvidaciju, 13. maja 2002. godine predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Vukoman Golubović pročitao „dokument ŽTP-a Beograd, strogo pov. Br.4-1-93, od 1. februara 1993“ koji u potpunosti potvrđuje višegodišnju sumnju da su najviši predstavnici državnih organa Srbije i SR Jugoslavije bili upoznati sa planom otmice Bošnjaka iz voza i da to nisu spriječili.

Kako je ranije predočio Fond za humanitarno pravo objelodanjena dokumentacija najdirektnije ukazuje da je otmica putnika bila planirana i sprovedena uz znanje tadašnjih visokih funkcionera civilnih, policijskih i vojnih organa Srbije i SR Jugoslavije.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

U oktobru 2018. godine Apelacioni sud u Beogradu je nakon tri i po godine potvrdio optužnicu protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima. Iako je početak glavnog pretresa bio zakazan za januar 2019. godine, on je odložen zbog bolesti jednog od optuženih. Prvo ročište za slučaj otmice u Štrpcima bi u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu trebalo da se održi 4. marta 2019. godine.

FHP, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježiće 26. godišnjicu zločina u Štrpcima u srijedu, 27. februara 2019. godine, sa početkom u 15.48 časova pred ulazom u Glavnu željezničku stanicu u Beogradu.

Na 26. godišnjicu ovog zločina u Prijepolju će sa početkom u 14 sati biti održan mimohod i komemorativni skup kod spomen obilježje građanima ove općine koji su oteti i ubijeni u Štrpcima.

U Prijepolju 2009. i Bijelom Polju 2016. godine otkriveni su spomenici žrtvama u Štrpcima. Oteti i ubijeni bili su iz Prijepolja, Bijelog Polja, Berana i Podgorice.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top