Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Forum Bošnjaka CG: Formirati centar za utvrđivanje zločina iz ‘90-ih

Forum Bošnjaka CG: Formirati centar za utvrđivanje zločina iz ‘90-ih

Iz ove organizacije pozivaju Skupštinu i Vladu Crne Gore da se formira istraživačko–dokumentacioni centar, koji bi, kako se navodi, prikupio i na odgovarajući način apsolvirao relevantne činjenice o svim slučajevima sa elementima zločina iz posljednje jugoslovenske ratne drame

Forum Bošnjaka Crne Gore (FBCG) zatražio je da se pri Skupštini ili Vladi te zemlje formira istraživačko–dokumentacioni centar, koji bi prikupio i na odgovarajući način apsolvirao relevantne činjenice o svim slučajevima sa elementima zločina iz vremena ratnih devedesetih godina prošlog vijeka, javlja Anadolu Agency (AA).

FBCG, ususret obilježavanju 26 godina od otmice 19 putnika iz voza „Lovćen“, koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, pozvao je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, da preduzmu odgovarajuće mjere da se formira istraživačko–dokumentacioni centar.

„Ono što je i sa današnje vremenske distance najindikativnije, jeste uporno izbjegavanje nadležnih državnih institucija i organa da se istinski posvete rasvjetljavanju zločina i, posebno, traganju za posmrtnim ostacima žrtava, kao ni adekvatnom tretmanu i zbrinjavanju porodica, kao civilnih žrtava rata“, kazao je Rifat Rastoder iz FBCG.

Iz ove organizacije pozivaju Skupštinu i Vladu Crne Gore da se formira istraživačko–dokumentacioni centar, koji bi, kako se navodi, prikupio i na odgovarajući način apsolvirao relevantne činjenice o svim slučajevima sa elementima zločina iz posljednje jugoslovenske ratne drame.

„Zar treba i podsjećati – da bi kontinuirana briga o porodicama nedužno stradalih trebala biti i tradicionalna i formalno-pravna obaveza“, poručio je Rastoder.

Otmica putnika iz voza “Lovćen”, koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, dogodila se na Željezničkoj stanici Štrpci, kod Priboja, 27. februara 1993.godine.

Tada je srpska paravojna formacija iz Višegrada uz asistenciju patrole policije Srbije koji su bili u pratnji voza izvela iz tog voza 19 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci i jedan Hrvat.

Prvi i zasad jedini osuđeni za otmicu i likvidaciju otetih putnika je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top