Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Žene koje ne mogu ići na teraviju zbog djece, a klanjaju kući, imaju li istu nagradnu kao oni koji klanjaju u džematu?

Žene koje ne mogu ići na teraviju zbog djece, a klanjaju kući, imaju li istu nagradnu kao oni koji klanjaju u džematu?

Pitanje: Neke sestre ne mogu da idu na teraviju u džamiju zbog toga što imaju malu djecu, pa ih moraju paziti.One klanjaju kući, pa da li imaju istu nagradnu kao oni koji klanjaju u džematu? Rekao bih svim majkama koje su zaokupirane svojom djecom i ne mogu ići na teravije: Imate istu ako ne i veću nagradu zbog toga što radite više nego drugi ljudi. Stalno vođenje brige o djeci je ibadet sam po sebi.

Teravija nije obaveza, to je dodatna korist za zajednicu, pa ako niste u stanju da je obavite to ne znači da ste ludi i da propuštate nagradu koju ne možete ostvariti, pogotovo ako ste majka.

Ja ne bih bio opterećen time. Ako volite ići zbog toga što vam daje smiraj i volite biti sa ostatkom zajednice, uživate u učenju Kur'ana… Ovo su sve odlične stvari, pa ako ste u mogućnosti da ponekad odete to je dobro za vas, a ako niste nemojte se zbog toga loše osjećati.

Allah zna i bolje razumije vaše stanje nego mi ljudi. Nekada ljudi, bez poznavanja vašeg stanja, učine da se osjećate loše zbog toga što ne idete, pa ne dozvolite da vas to uznemiri. Budite ono što jeste i činite ono što možete, a Allah zna (svačije stanje i namjene).

Nouman AK

Prijevod Fb grupa NAK

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top