Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Zemaljski muzej BiH: Otvorena izložba koja dokazuje bliskost Sarajeva i Skoplja

Zemaljski muzej BiH: Otvorena izložba koja dokazuje bliskost Sarajeva i Skoplja

U sklopu obilježavanja 130. godišnjice postojanja Zemaljskog muzeja BiH danas je otvorena izložba “Skopska tvrđava – simbol grada“. Prema riječima Frosine Zafirovske, vršiteljice dužnosti direktorice Muzeja grada Skoplja, riječ je o izložbi, koja bez obzira na geografsku udaljenost, ustvari dokazuje bliskost dva grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Kroz izložbu, koja je postavljena u Etnološkom odjeljenju Zemaljskog muzeja BiH, biće predstavljeno 110 predmeta s arheoloških istraživanja na Skopskoj tvrđavi 1967. godine, koja su bila sprovedena nakon velikih oštećenja uzrokovanih katastrofalnim zemljotresom u Skoplju četiri godine ranije.

Zafirovska je istakla da je izuzetno sretna zbog nedavnog bratimljenja Sarajeva i Skoplja, što je i dovelo da Muzej grada Skoplja poslije duže vremena bude prisutan u Zemaljskom muzeju BiH. Dodala je da je izložba zanimljiva zato što je rezultat istraživanja pionira arheologije u Makedoniji.

“Ta istraživanja su jako važna zato što su dala puno artefakata, svjedočanstva o istoriji, kulturi, ekonomiji grada Skoplja i radi toga što su ih je obavila prva generacija makedonskih arheologa i istoričara umjetnosti. Autori izložbe iz Muzeja grada Skoplja su napravili izbor od 110 predmeta najreprezentativnijih koji su mogli biti doneseni u Sarajevo, kako bi pokazali jedan dio istorije Skoplja i dio značajnih arheoloških istraživanja. Ali, i kako bi preko toga, dokazati da smo, u kilometrima možda daleko, ali da smo blizu i dalje. Tako da nam je ovo stvarno veliko zadovoljstvo, pogotovo što su naši planovi da sljedeće godine Zemaljski muzej gostuje u Muzeju grada Skoplja“, kazala je Zafirovska.

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH kazao je da su uspjeli da obezbijede katalog izložbe, te da je riječ o drugom gostovanju Skoplja u kratkom periodu.

“Nama je zadovoljstvo da ugostimo konkretne izložbe, koje se bave temama, koje između ostalih pokriva i Zemaljski muzej BiH. Imamo par izložbi koje bi rado poslali, i koje šaljemo van granica BiH, povodom obilježavanja 130. godišnjice. Vidjećemo, Makedonija je dosta daleko u tehničkom smislu za prebaciti predmete. Razmatramo mogućnost da se predstavimo izložbom ‘BiH na fotografijama Františeka Topića 1894. – 1918., koja je jedna od naših reprezentativnih izložbi, a neće nam predstavljati veliki finansijski zalogaj“, rekao je Sijerić.

Predmeti prikazani na izložbi “Skopska tvrđava – simbol grada“ su bizantske i osmanske provenijencije, a tu su i predmeti vezani za život crkve 12. vijeka. Izložba je popraćena legendama i panoima sa opširnijim tekstovima i fotografijama.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com