Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > ZAVNOBIH: Prizvuk logike potreban i danas

ZAVNOBIH: Prizvuk logike potreban i danas

Zasjedanje prvog bosanskohercegovačkog Parlamenta - ZAVNOBiH-a odvijalo se svega nekoliko desetina kilometara od njemačkog garnizona u Banjoj Luci [Ustupljeno Al Jazeeri]

Sličnosti sa situacijom u kojoj se BiH danas nalazi mogu navesti na zaključke zašto se negira ZAVNOBiH.

  Piše: Nihad Kreševljaković

BiH ne može pripadati ni ovom ni onom, već narodima koji je od davnina nastanjuju. Uostalom, to njima nije niko poklonio, već su to sami izborili u narodnooslobodilačkoj borbi u kojoj su masovno učestvovali. Bilo je to jedino moguće i srećno rješenje, ne samo za narode BiH već i za našu zajednicu u cjelini

 Josip Broz Tito 1979. godine u Sarajevu.

                               ***

Iako se u današnjoj Bosni i Hercegovini i dalje iz godine u godinu poteže pitanje obilježavanja 25. novembra, svakom historičaru je jasno prepoznati važnost ovog datuma.

Upravo ta važnost, glavni je razlog zbog čega se pojedine političke i ideološke struje  žestoko odupiru prepoznavanju i priznavanju suštine onog što se dogodilo 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić gradu.

Dvije različite prespektive

Za jedne je tog dana potvrđen kontinuitet bosanske državnosti, te se udareni temelji modernoj bosanskohercegovačkoj državnosti baziranoj na jednakopravnosti njenih građana.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

ZAVNOBIH: Prizvuk logike potreban i danas

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top