Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Zašto žene koje rode više djece sporije stare?

Zašto žene koje rode više djece sporije stare?

Nauka se razvija svaki dan.

Postoji toliko činjenica koje se pretvaraju u mit, a mnogi mitovi postaju činjenice. Isto tako, davno je rečeno da one žene koje postanu mame imaju tendenciju da brže ostare. To je zato što više djece imaju, više moraju raditi. Podizanje djece je posao koji zahtijeva puno radno vrijeme, 24 sata dnevno. Pored toga, one također moraju paziti na kućanske poslove, piše portal lifehack.org.

Dakle, sve u svemu, one stare brže od drugih žena. Da li je to istina? Pa, nauka kaže drugačije.

Prije nego što saznate više detalja o ovom istraživanju, najprije moramo ukratko proći kroz nekoliko važnih pojmova.

Starenje

Pod pojmom starenje, misli se na biološki proces starenja. To se događa svaki put kada se stanica dijeli na pola i time polahko pogoršava proces izgradnje tkiva. Međutim, naučnici vjeruju da učinak poroda može ograničiti oštećenja tkiva i imati pozitivan uticaj na ovaj proces.

Telomerom

Kako porod izaziva takav postupak? Prema istraživačima, tu je najznačajnij faktor koji je poznat kao telomerom, koji se češće može naći kod onih žena koje imaju više djece. Telomerom je područje koje se nalazi na vrhu hromosoma, te pomaže u zaštiti krajeva hromosoma od pogoršanja i prožimanja sa drugim hromosomom.

Kako je telomerom važan?

Svaki put kada se ćelija dijeli, telomerom se skraćuje. Do trenutka kad je stanica podijeljena na duže vrijeme, telomerom više neće postojati. Ako telomerom ne postoji, hromosomi su nezaštićeni i neće se moći podijeliti, te zbog toga, tkiva umiru. Što duže telomerom ostaje, tkiva više žive. Zato je dužina telomeroma važna u oblikovanju procesa starenja.

Istraživanje

Tokom istraživanja, proučavane su 94 žene iz Gvatemale, koje su sve dolazile iz ruralnih Kaqchikel Maja zajednica. Podaci su prikupljeni davne 2000. godine. Nakon 13 godina, istraživači su se vratili da prikupe genetske uzorke od tih žena. Dalje, uporedili su promjene u duljini telomeroma u skladu sa brojem djece koje je svaka žena imala. Rezultati su pokazali iznenađujuće činjenice da mame sa više djece imaju više telomeroma.
Rezultat je razotkrio prethodne teorije o tome da žene imaju tendenciju da brže stare zbog količine djece koju su rodile. Vjerovalo se da porod i podizanja djeteta, što zahtijeva mnogo energije, rezultira bržim oštećenjima tkiva.

Istraživači su došli do odgovora da steriod estradiol pomaže ograničiti štetu od telomeroma. Steriod estradiol ima antioksidativni učinak koji štiti od oštećenja.

Studija također predlaže da okolina također igra važnu ulogu. Prema Kaqchikel Maya tradiciji, mame koje imaju više djece imaju veći socijalni status. To im pomaže da primaju komunalnu pomoć i socijalne naknade. Budući da primaju pomoć od svog društva, te žene koriste manje energije prilikom podizanja djece. Oni imaju dovoljno vremena za odmor i spremanje više energije za održavanje tkiva.

Na kraju..

Istraživači sada razmišljaju o sličnim istraživanjima u drugim zajednicama ili etničkim skupinama iz različitih zemalja. Žele znati da li je dugovječnost telomeroma zasnovano isključivo na temelju toga koliko je djece žena rodila, ili se to također odnosi na činjenice koliko je dobila pomoći od svog društva. Različite etničke skupine imaju različita pravila. Istraživači mogu samo izvući pozitivan zaključak nakon što dovrše sličnu studiju o nekoj drugoj skupini žena. Ako utvrde da uzimanje odmora nema ili ima minimalan učinak na dugovječnost telomeroma, onda se lahko može zaključiti da što više djece mame rađaju, sporije će stariti.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com