Ekonomija

Zašto se u nekim zemljama vozi lijevom,a u nekim desnom stranom?

U feudalnoj Evropi, ljudi su  pješačili i putovali lijevom stranom puta, zato što su većina bili dešnjaci te im je stoga bilo lakše da upotrebe mač ili drugo oružje ako to zatreba. S obzirom da su nekada na putevima vrebale razne opasnosti, moralo se nositi oružje pri svakom dužem putovanju. Kao rezultat toga stvorio se običaj putovanja lijevom stranom.

Ali, onda su se desile dvije stvari koje su uticale da se ovaj običaj promjeni.

U Americi su se počela koristiti kola koja su vukla konji koje je vozač morao da udara bičem. S obzirom da je vozač bio dešnjak, bič je držao u desnoj ruci te mu je stoga bilo lakše da se vozi levom stranom, kako bi bolje upravljao kolima, a i kako ne bi slučajno bičem udario slučajnog prolaznika.

Istovremeno, u Evropi raste uticaj Napoleona. Napoleon Bonaparta je bio ljevoruk te mu je više odgovaralo da se vozi desnom stranom. Zato je i donio zakon o obavezi vožnje desnom stranom za cijelu vojsku. Kako je francuska vojska u to vreme osvojila veliki dio kontinentalne Evrope, zakon je počeo da važi u cijeloj Evropi.

Istovremeno,  Velika Britanija, se i dalje  pridržavala starog pravila vožnje lijevom stranom.

Kako su vremenom Evropljani počeli da kolonizuju ostale kontinente tako su i širili svoje pravilo vožnje. Kolonije Velike Britanije su vozile lijevom stranom, dok su francuske i američke kolonije vozile desnom stranom.

U kasnijim godinama većina zemalja je prešla na desnu stranu, bilo zato da bi se usaglasili sa komšijama ili iz drugih praktičnih razloga. Zato i većina zemalja na svijetu vozi desnom stranom, ali izuzeci i dalje postoje.

Daliznate.com

Povezani članci

Back to top button