Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Zašto najbolje ideje dobijamo pod tušem?

Zašto najbolje ideje dobijamo pod tušem?

Zablokirali ste? Obaveze su vas ophrvale sa svih strana, u glavi je došlo do kratkog spoja, a nad vama lebdi kratak rok ili obimna obaveza i diše vam za vratom. Znate li šta treba da uradite? Ništa. Bukvalno ništa. Napravite pauzu, udahnite, posvetite se vašem biću i neka vas ovaj članak relaksira i inspiriše, piše Blic.

Aron Sorkin je jedan od najuspješnijih senarista današnjice. Nagrađen je Oskarom za film “Društvena mreža”, a od njegovih scenarija nastali su i filmovi “Steve Jobs”, “Nekoliko dobrih ljudi” kao i serija “Zapadno krilo”. I ko bi, bolje od njega, znao kako da dođete do dobre ideje! On kaže da se tušira šest puta na dan da bi se oslobodio “blokade” i došao na neku sjajnu ideju.

Ako ovaj trik pali kod njega, zašto ne bi i kod vas. Ako vam pak treba dodatno ubjeđivanje, tu su dokazi nedavno izvedene studije koja potvrđuje da pod tušem lakše i brže dolazimo do dobrih ideja jer smo tada maksimalno opušteni, ne naprežemo se da nešto konkretno smislimo i puštamo misli da nam slobodno lutaju.

Naučnici su dali ljudima da riješe ukrštenicu i pitali su ih da li su do riješenja došli tako što im je riješenje iznenada sinulo ili su primenjivali analitički pristup. Kada god su riješenje dobili uz “a, ha!” momenat, ni od kuda se sjetivši riješenja, u većem procentu su odgovori bili tačni nego kada su o njima promišljali.

Razlog za to leži u tome što metodičkim razmišljanjem aktiviramo frontalni dio mozga koji je zadužen za hipefokusiranost koja nam daje takozvanu tunel viziju. Tada po inerciji koristimo šablone da riješimo problem umjesto da smislimo novu ideju. Sa druge strane, kada smo opušteni aktivnost u prednjem dijelu mozga je manja, a veća u zadnjem gdje se zapravo i generišu ideje. Tada vam se bukvalno proširuje područje razmišljanja.

Baš zbog toga kada sjedite 40 minuta pred kompjuterom i gledate u prazan fajl ne možete ništa da uradite ali čim ustanete – bam! Eto ideje i riješenja.

Naravno, nije da možete u toku dana na poslu da se na brzaka istuširate, ali zato, kada zapnete nad nečim utvrdite vrijeme koje najduže možete da provedete pred ekranom razmišljajući. Kad ono istekne ustanite i prošetajte. Ako vozite na posao, ugasite radio i vidite šta će vam pasti na um u tim rijetkim trenucima tišine. Možda to bude ideja zlata vrijedna!

Ova i slična istraživanja dokazuju blagodati abdesta i namaza, odnosno kontakta sa vodom pet puta na dan. Pored toga, namaz kroz duhovni refresh će vam olakšati savladavanje svakodnevnih izazova na poslu i u porodici.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com