Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Zašto je Islam privlačan i zašto ima sve više sljedbenika?

Zašto je Islam privlačan i zašto ima sve više sljedbenika?

Pitanje: Što je to u islamu što je privlačilo milione ljudi da mu budu odani u prošlosti i što je to u njemu još uvijek toliko atraktivno da se danas u svijetu svakodnevno islamu priklanja na hiljade novih sljedbenika?

Odgovor na ovo pitanje može biti vrlo jednostavan. Smatram da je to zbog toga što islam dozvoljava čovjeku sve što je dobro za njega, za njegovo zdravlje, njegov život u okviru porodice i društva, a zabranjuje mu sve ono što je štetno po njega. Procentualno, dozvoljenost (halal) je otprilike 99% u odnosu na 1% zabrana (haram).

Nadalje, islam je jednostavan, racionalan, logičan i praktičan. On obuhvata i jako dobro balansira između materijalnog i duhovnog. On svojim propisima obuhvata sve što čovjek radi, od trenutka kada ustane, pa do trenutka kada pođe spavati, pa čak obuhvata i samo spavanje, što će reći da je islam vjera života u svim njegovim segmentima. On je univerzalan i internacionalan u svom pogledu i pristupu. I, što je vrlo važno, on nije zasnovan na boji kože, rasi, plemenskoj, nacionalnoj, niti teritorijalnoj pripadnosti. On je za svakoga i za sva vremena. Zbog svega toga, islam je pristupačan jer vodi brigu o čovjekovim potrebama na način koji mu pribavlja ono što je dobro, a otklanja ono što je zlo i štetno. Vjerovatno prepoznajući sve ovo što sam rekao, George Bernard Shaw je bio u pravu kada je kazao: “Islam je jedina religija koja mi izgleda da posjeduje taj asimilirajući kapacitet na promjenjive faze egzistencije koji sebe može učiniti privlačnim u svakom vremenu.”

Odgovorio: prof dr Šukrija Ramić akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top