Brak i porodicaIslamske temeU Fokusu

Zar se nisi već udala?

Jednog minuta, vi ste nepobjedivi 21-godišnjak koji se brani od  “tako jadnih bračnih prijedloga”, a sljedeći minut, imate 38 godina, sami, i pitate se što se dogodilo.

Za one koji brzo optužuju pojedine sestre da su “previše izbirljive”, voljela bih ponuditi provjeru stvarnosti: nijedna sestra koju znam nije odabrala da bude sama.

To je ili nedostatak dobrih prijedloga, ili dobar prijedlog koji jednostavno nije razrađen. Mnoge od ovih nevjerovatnih žena su žene od dina i edeba, žene koje doprinose našoj zajednici u određenoj oblasti.

One su doktori, profesori, prosvjetni radnici, naučni radnici, istraživači, a ipak, oni i dalje primaju oštre kritike što se nisu smirile i osnovale porodicu.

U mom slučaju, uprkos tome što sam provela skoro dvije godine života na Bliskom istoku, kada sam se vratila kući u Sidnej, pitanje o braku je bilo najčešće.

Prvo pitanje koje me je većina žena pitala bilo je: “Jesi li već udala?” Allah mi je dao dar hadža, doveo me do egipatskih piramida, odveo me u Omejidsku veliku džamiju u Damasku, pokazao mi netaknutu ljepotu pustinje u Wadi Rumu, Amman… ali to ne izgleda dovoljno zanimljivo.

Evo nekih zanimljivih stvari koje možete raditi ukoliko ste same i niste se još udale

U životu postoji više nego otključavanje kutije za brak! Zapitajte se: Koje ciljeve mogu postići? Onda idite na posao! Duhovnost, finansije, fizičko zdravlje, emocionalno blagostanje, prijatelji i porodica samo su neki od primjera.

Ja sam za putovanje, ali u okviru šerijata. Ako imate mahrema, rezervišite let do mjesta gdje nikada niste bili, učinite da vaša namjera bude duhovna obnova i odletite! Putovanje u neko novo i lijepo mjesto daje vašoj duši priliku da udahne i uzme ljepotu Allahovog stvaranja.

U sektoru socijalne zaštite postoji očajna potreba za muslimanima. Imamo jedinstvene izazove kada se radi o integraciji u širu zajednicu. Kulturne barijere i finansijske poteškoće samo su neki od izazova s ​​kojima se suočavamo. Vjerovali ili ne, problemi sa drogom i alkoholom, nasilje u porodici i pitanja mentalnog zdravlja takođe utiču na muslimane. Zato umjesto da sjedite i da jadikujete, izađite tamo i pomozite zajednici u ime Allaha i poboljšanja živote onih kojima je pomoć potrebna.

Skrivanje iza izgovora vjerojatno nije najbolji način za brak. Znam, znam, tvoja sudbina će te snaći bez obzira gdje se nalaziš, pod stijenom ili na drugi način, ali nas je Poslanik, a.s., naučio da uzmemo sredstva i ostavimo ishod Allahu. Neki ljudi jednostavno moraju stajati u redu u prodavnici, biti primijećeni, i bum, oni su u braku u roku od par sedmica. Drugi moraju učiniti nešto više od toga.

Zaključak – vi ste oživjeli da biste upoznali svog Gospodara

Ne da se oženite i da imate djecu. Ako je to ono što je Allah odredio za vas, onda elhamdulilah. Ako ne, onda elhamdulilah. Allah nam je izabrao ono što je najbolje za nas, čak i ako smo suviše ograničeni da bismo vidjeli beskonačnu mudrost u Njegovoj Božanskoj odredbi.

Niko nije rekao da je čekanje lahko, ali jedno je da se zafrkavate, a sasvim drugo da dobro živite, u službi Allaha, vaše porodice i vaše zajednice.

Učinite svoj dio, ostavite ishod Allahu, i čuda će se dogoditi.

Piše: Raidah Shah Idil

Izvor: MuslimVillage

Prijevod i obrada: Akos.ba

Povezani članci

Back to top button