Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Zar nije vrijeme da budeš zahvalan Allahu na svim blagodatima?

Zar nije vrijeme da budeš zahvalan Allahu na svim blagodatima?

Abullah je invalid, ne može da hoda i ne može da pokreće svoje ruke, potpuno je nepokretan, ono što ga služi su: vid, sluh i sposbnost govora. Mislio je čitavo vrijeme da je upravo on i slični njemu, zapao i najgore stanje nepokretnosti, dok mu jedan od šejhova nije rekao, čisto da ga utješi:”Ne, ima gore stanje od tebe, dođi da te upoznam sa nekim.”

Abdullah je ispričao taj susret:”Odveli su me do čovjeka koji je nepokretan kao i ja, ali taj čovjek još plus ne govori i ne čuje, samo vidi i ništa više. Dok sam ga gledao, primijetio sam na desnoj nozi da su mu dva prsta odsječena.

Upitao sam, šta se desilo sa njegovim prstima a neko od prisutne rodbine mi reče:”Dok je ležao na krevetu sam u sobi, ušao je miš i počeo je da mu nagriza nožne prste. Nije mogao da zove u pomoć, nije mogao da se pomakne, nije mogao rukom da ga otjera, nije mogao ništa, samo je gledao uz bol kako mu miš polahko jede prste.”

SubhanAllah, iskušenja su neminovna u našim životima i zaista se trebamo diviti ljudima koji se nose sa njima, ali svako iskušenje ima svoju poruku i pouku.

Moć govora kojeg ti je Allah podario, kako ga koristiš? U psovanju Boga, laganju, vrijeđanju, ismijavanju, potvaranju, kada si sa svojim govorom proučio nešto iz Kur'ana, kada si naučio nešto iz Kur'ana, kada si se namazom obratio Allahu?

Sposobnost hodanja, koliko si puta otišao do džamije, obišao siromaha, komšiju, pomogao nekome neki posao, potrčao da nekoga obraduješ? Ili tvoje noge su uglavnom na relaciji: kafana-kladionica-diskoteka?

Tvoje ruke, koliko si puta majku zagrlio, dijete, prijatelja, koliko si puta sa njima sadaku udijelio, koliko si puta sklonuo nešto sa puta da ne smeta, koliko si puta sa njima uzeo Kur'an, koliko si puta starca uzeo za ruku da mu pomogneš, koliko?

Tvoj sluh, zašto se praviš gluh kad čuješ ezan, zašto se praviš gluh kad te komšija zove, prijatelj pa i tvoje dijete?

“I daje vam sluh i vid i razum (srce) da biste bili zahvalni.” (En-Nahl, 78)

“Ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak.” (El-Mulk, 3)

Piše: Saudin Cokoja

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top