Zanimljivosti

Zanimljivosti o kahvi koje možda niste znali

Kahva je višegodišnja zimzelena drvenasta biljka čiji se zrnasti plodovi upotrebljavaju kao koristan napitak.

Kahva je porijeklom iz Abesinije (Etiopije). Koristi od 9. stoljeća, a u Evropu je došla u 16. stoljeću
U historiji se kahva koristila kao napitak, kao hrana za ljude, dijelovi biljke za đubrenje biljaka, te kao stočna hrana.
Ljekovita svojstva kahve:

– osvježavajući je napitak
– smanjuje umor kod čovjeka
– daje osjećaj budnosti i veće koncentracije
– koristi se protiv glavobolje
– koristi se protiv Parkensenove bolesti
– ubrzava metabolizam i dr.

U 180 gr crne kahve nalazi se sedam kalorija. Kahva spada u familiju Rubiacea. Iako je, kako smo naveli, kahva stigla iz Etiopije, danas najveći prozvođači kahve su: Brazil, Kolumbija, Peru, Ekvador i Venecuela.

Kahva je na naše prostore došla 1522. godine zajedno sa Sultanom Sulejmanom. Vrlo brzo proširilo se pijenje kahve na Balkanu, pa je diljem balkanskih gradova i sela ispijanje kahve postao neizbježan ritual. 

Na području Balkana i danas je dosta zastupljena konzumacija kahve kao veoma cijenjenog napitka. Preporuka za korištenje kahve količinski nas vezuje za brojku od tri do pet šoljica u toku dana.

Kahva je napitak koji se koristi u svim zemljama svijeta. Negdje više, negdje manje. Stoljećima su ljudi koristili kahvu radi budnosti i povećanja vlastite koncentracije, a neki i kao lijek za određene bolesti.

Ritual ispijanja kahve u zadnja dva stoljeća koja su iza nas zahvatio je i zemlje Zapadne Evrope, posebno Holandije i Engleske. Muškarci su se u jednom periodu bili toliko odali ispijanju kahve i dangubljenju po gradskim engleskim kafanama, da su, navodne, njihove žene pisale peticije vlastima, kako bi zabranili ispijanja kahve po tim gradskim kafanama svim muškarcima mlađim od 60 godina.

Kad je u pitanju instant kahva nju je početkom prošlog stoljeća izumio jedan Gvatemalac. Zanimljivo zvao se Džordž Vašington.
Espresso nije posebna vrsta kahve, kao što mnogi misle, već je to obična kahva koja se priprema na malo drugačiji način.

Za Akos.ba pripremio: Alen Subašić

Povezani članci

Back to top button