Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Zaljevi u crnomorskoj regiji u Turskoj svojevrsni raj na zemlji

Zaljevi u crnomorskoj regiji u Turskoj svojevrsni raj na zemlji

Posjetioci nerijetko uvale nazivaju ”mirnim skloništem nemirnog Crnog mora”

 

Uvale u turskom gradu Kastamonu, smještenom u crnomorskoj regiji, ljepotom oduševljavaju posjetioce iz svi dijelova zemlje, ali i svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Kastamonu se prostire na obali dugoj oko 170 kilometara i jedna je od provincija s najviše obalskog područja u crnomorskoj regiji.

Šest distrikta koji pripadaju gradu Kastamonu smješteno je na obali koja oduzima dah ljepotom uvala.

Među njima su Ginolu, u distriktu Catalzeytin, Haciveli u distriktu Abana, Cinaralti u Bozkurtu, Kayran u Doganyurtu i Gideros u Cideu.

Posjetioci nerijetko uvale nazivaju ”mirnim skloništem nemirnog Crnog mora”.

Direktor Odjela za kulturu i turizam Kastamonua Mehmet Ishak izjavio je kako svaka od uvala u Kastamonuu posjeduje zasebne karakteristike.

Ishak je kazoa kako su uvale ”prohladna skrovišta” u toplim ljetnim danima i prirodne ljepote zapadnog dijela crnomorske regije.

Dodao je kako svaka od uvala ima zasebnu priču i da neke od njih potiču iz perioda prije nove ere te za primjer naveo Ginolua koji je od svog nastanka i zbog geogarfskog položaja uvijek bio naseljeno mjesto.

Izjavio je kako ostaci tvrđave Ginolu potiču iz perioda od nekoliko stoljeća prije nove ere.

Ishak je rekao kako je povećano interesovanje za uvale otkako je Kastamonu ove godine proglašen gradom kulture turkijskog svijeta i da je povećan broj posjetilaca iz gradova u Turskoj.

”Imamo i posjetilaca iz inostranstva. Količina soli u crnomorskoj regiji je mala. Obale su nam veoma čiste i preporučujemo ih svima. Kastamonu je mjesto gdje se miješaju plava i zelena. Tu s jedne strane imamo šume crnomorske regije, a s druge plave vode. Zbog toga i naše uvale podsjećaju na skriveni raj na zemlji“, dodao je Ishak.

Serkan Yuksel, živi u distriktu Abana, a uvale često posjećuje.

Dodao je kako mnogi, za razliku od ljudi iz crnomorske regije, za odmor preferiraju sredozemnu ili egejsku regiju.

”Ljeti je količina vlage izrazito velika, a i temperature zraka su visoke. Zbog toga je bolje osvježiti se u čistim vodama Crnog mora, umjesto u područjima na jugu“, smatra Yuksel.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top