Kultura i obrazovanje

Zagreb: Održana promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”

U Zagrebu, u Europskom domu u subotu je održana promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” autora Admira Lisice, u organizaciji Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Piše: Voloder Sanadin

O knjizi su, pored autora, govorili dr Sedad Dedić s Pravnog fakuteta Univerziteta u Zenici i Armin Hodžić predsjednik SDA Hrvatske.

Ovo je prva knjiga Admira Lisice, magistra historije i novinara, koji je svojim zalaganjem u zadnje dvije godine pričama o Bosancima i Hercegovcima širom svijeta aktuelizirao važnost saradnje s brojnom dijasporom, koja u svojim lokalnim sredinama daje značajan društveni doprinos.

Knjiga se sastoji od 25 tekstova iz 12 država i sadrži preko 40 sagovornika. To je, ustvari, izbor autorovih tekstova objavljivanih u Anadolu Agancy (AA), portalu Al Jazeera Balkans, magazinu Stav te portalu Akos.ba. Izdavač knjige je Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS.

U svom obraćanju, Dedić je istakao da knjiga “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” angažiranog autora, historičara i novinara Admira Lisice je jedan od pravih i potrebnih odgovor za aktuelnu poziciju i stanje Bošnjaka u dijaspori.

“Ova knjiga je priča o nadi i pozitivnim i inspirativnim primjerima uspješnih Bošnjaka iz mnogih dijelova svijeta kojeg nazivamo dijasporom i domovinskim zemljama. Ističem da nam navedena knjiga, pored optimizma, nade i inspiracija, donosi kvalitetan materijal za dalje analize i planiranje, a posebno za unapređenje položaja Bošnjaka u dijaspori, unapređenje saradnje između samih Bošnjaka u dijaspori i posebno odnosa države Bosne i Hercegovine prema našim građanima u dijaspori te njihov odnos prema domovini.”

Drugi govornik na promociji je bio Armin Hodžić, bošnjački političar, aktivista u Hrvatskoj.

On je u svom izlaganju istakao potrebu za ovakvim djelima koji afirmiraju ljubav Bošnjaka prema domovini bez obzira da li žive u domovinskim zemljama ili dijaspori.

“Pisanu riječ treba njegovati, a posebno ovakva djela koja imaju za cilj spajanje matice, domovine i domovinskih zemalja. Dijaspora može pomoći domovini, ali i domovina dijaspori, a te veze treba jačati. Dokaz da se Bošnjaci veoma brzo privikavaju na nove životne okolnosti u zemljama u kojim žive je veliki broj naših uspješnih ljudi, o kojima se upravo može pročitati u djelu ‘Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja’. Bošnjaci u Hrvatskoj trebaju ovakve događaje i nadamo se da će ih u narednom periodu biti još više.”

Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor koji se zahvalio domaćinima za organizaciju promocije njegove knjige.

“Kao magistar historije osjećao sam potrebu kontinuirano istraživati historijat naše emigracije. Definitivno, to je tema koja nije dovoljno istraživana te sam se zbog toga odlučio afirmirati je kroz svoj novinarsko-istraživački rad u prethodnom periodu. Knjiga se sastoji od velikog broja pozitivnih priča koje svjedoče o uspjesima naše dijaspore. Ovo je bila sedma po redu promocija, a u narednom periodu ‘Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja’ bit će promovirane u Švedskoj i Danskoj. Smatram da je bitno povezivati naše sunarodnjake bilo gdje da se nalaze kako bi zajedničkim snagama pomagali svojoj domovini Bosni i Hercegovini”, istakao je Lisica.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button