DuhovnostIslamske teme

Za iskrene vjernike ne postoji bezizlazna situacija

Fokusiraj se na ono što možeš uraditi i to uradi čestito i temeljito, a ostalo prepusti Onome Koji uređuje i određuje ljudske sudbine, Svemogućem Allahu. On je milostiviji prema nama od majke prema svom djetetu, i nikada ne gubi nadu i vjeru u Njega.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pripovijeda se da je gazela, kad joj se približio porod, otišla na udaljeno mjesto na rubu šume blizu jedne rijeke. Osjetila je da će brzo roditi, a onda je odjednom počelo da grmi i sijeva, što je izazvalo veliki požar u šumi.

Gazela je pogledala na svoju lijevu stranu i ugledala je lovca koji je pokušavao da je ulovi strijelom. Pogledala je na desnu stranu i ugledala je gladnog lava koji se približavao da je uhvati i pojede.

Pred njom je bilo nekoliko mogućnosti: ili će umrijeti od lava, ili će umrijeti od lovca, ili će izgorjeti u šumskom požaru, ili će se utopiti u rijeci. Opasnosti su vrebale sa svih strana, nije imala gdje pobjeći, niti se mogla spasiti. 

Šta da radi?

Da tuguje i očajava?!

Da onakva slaba i otežala trči i pokuša pobjeći?! 

Ili pak da se preda?! 

Na kraju je gazela odlučila da uradi ono što može i što je smatrala svojom najvećom brigom u tom trenutku; fokusirala se na svoje mladunče koje je trebala roditi, zanemarivši sve druge probleme i opasnosti.

A onda se dogodilo čudo!

Munja je oslijepila lovca, strijela koja je bila ispaljena prema gazeli pogodila je gladnog lava i on je na licu mjesta uginuo, pala je jaka kiša i ugasila požar u šumi, tako da je gazela u miru rodila zdravo i prekrasno mladunče.

Naravoučenje:

Postoje trenuci u tvom životu kada osjetiš da si opkoljen sa svih strana i da za tebe nema izlaza ni spasa.

Pesimistične misli, teški ljudi s kojima moraš raditi i sarađivati, porodični problemi, psihološki ratovi i mobing, spletke i podmetanja od strane tvojih protivnika, grijesi koji su ovladali tvojim srcem, stvari koje su teške i izvan su tvoje kontrole, i mnoštvo drugih problema.

Stoga, budi kao gazela. Fokusiraj se na ono što možeš uraditi i to uradi čestito i temeljito, a ostalo prepusti Onome Koji uređuje i određuje ljudske sudbine, Svemogućem Allahu. On je milostiviji prema nama od majke prema svom djetetu, i nikada ne gubi nadu i vjeru u Njega.

I nipošto ne govori: ”Gospodaru, ja imam velike brige!”, već reci: ”Brigo moja, ja imam velikog i svemoćnog Gospodara!” Jer, za iskrene vjernike ne postoji bezizlazna situacija. (saff.ba)

Povezani članci

Back to top button