Moj vrt

Za dugotrajno korištenje očistite, zaštitite, pa onda spremite vrtni namještaj

Namještaj od prirodnih materijala zahtjevniji je za održavanje, ali može biti iznimno dugotrajan.

Autor: Martina Strukić

Ako želite da vam vrtni namještaj “poživi” što duže,  barem jednom godišnje ga treba temeljito očistiti i, ovisno o njegovoj vrsti – premazati, da bi potrajao. Zabluda je misliti da je on izdržljiviji samo zato što ima vanjsku namjenu.

Ipak, postoje izdržljiviji i zahtjevniji materijali. Među onima od kojih se najčešće izrađuje vrtni namještaj su drvo, prirodni i umjetni ratan, kovano željezo, aluminij, plastika i drugi umjetni materijali.

Prirodni su materijali, logično, najosjetljiviji na vanjske utjecaje, stoga se njihovim održavanjem i čišćenjem treba više baviti. Namještaj od bambusa tradicionalno je jedan od najpopularnijih zbog svog prirodnog izgleda koji će svaki eksterijer učiniti privlačnijim. Održavajte ga tako da ga premažete mješavinom jedne žlice terpentinskog ulja, tri žlice lanenog ulja i jednom litrom vode. Zaštitite ga najlonom i sjajan će dočekati sljedeći izlazak na sunce. Vrtni drveni namještaj može se očistiti istom formulom, a jabučni ocat ili pivo na mekanoj krpi dobro će poslužiti za uklanjanje tvrdokorne prljavštine.

Nakon čišćenja, polirati ga se može pčelinjom voskom koji treba zagrijati do tekućeg stanja, no nikako ne ponavljajte postupak više od dva puta godišnje. Drveni namještaj najviše pati od utjecaja prirode – od sunca blijedi, suši se i puca, a ako kiša prodre u njega, počinje bubriti nakon čega će izgubiti formu, a možda i namjenu.

Drvo zato treba zaštititi slojem laka, po mogućnosti s UV zaštitom, ovisno o otpornosti drveta. Jedan sloj nanosi se na jesen prije pospremanja, a drugi na proljeće. Namještaj od egzotičnih vrsta drveta, kao što su eukaliptus i tikovina, izrazito je dugovječan i otporan je na vlagu, stoga se jako lako čisti.

Najbolje je to napraviti krpom ili četkicom te nježnim deterdžentom, a poslije ga premazati njegujućim uljem. Prirodni ratan, koji je vrsta puzavice kao i bambus, ako se pravilno održava, može trajati godinama. Ne puca i ne kida se te zadržava svoju formu godinama. Ako se i ovlaži, neće puknuti.

Treba ga nježno čistiti vlažnom krpom, ali i cijelog ga prelakirati lakom za brodove svakih godinu ili dvije, ovisno o tome koliko se namještaj rabi. Vrtne garniture od umjetnog ratana jedne su od najprodavanijih posljednjih godina zbog svoje dugovječnosti i lakog održavanja.

Plastični namještaj čisti se jednostavno, jednako kao i umjetni ratan. Dovoljno je zapjeniti malo vode s deterdžentom (može i s onim jačim, praškastim) pa ga izribati spužvom ili krpicom te posušiti. Metalni namještaj treba zaštititi od hrđe. Stoga ne smije biti dugo izložen kiši i preventivno ga treba premazati slojem zaštitnog laka ili što hitnije ako se hrđa prvi put uoči. Prije lakiranja hrđu je potrebno izbrusiti.

living.vecernji.hr

Povezani članci

Back to top button