Islamske teme

Yasmin Mogahed: Savjet ulemi u vezi razvoda

Neće se svima dopasti ovo što ću reći, ali svakako to treba biti kazano.

Dragi imami i šejhovi, kada vam sestra dođe s molbom da je razvedete, ne pomažete joj kada odbijete to uraditi ili tako što ćete joj kazati da treba osaburiti i vratiti se u uznemiravajuću vezu zbog djece. Vrijeđate sestru i pomažete u njenoj represiji. Dozvolite da vam kažem zašto.

Ako se vrati, povrede koje trpi će da se nastave i evo šta će se dogoditi iza scene, a da vi nikada ne saznate šta ste prouzrokovali.

Kada vi odbijete da je razvedete po pravdi, žena biva ostavljena na milost i nemilost supruga. On sada ima moć da joj postavi sve vrste nepravednih uslova prije nego joj dadne talak. Neki će ljudi nepravedno tražiti novac (odustajanje od mehra), dok će drugi zahtjevati da djeca u potpunosti pripadnu njima. U svakom slučaju, odbijanje imama omogućava da se desi takva vrsta nepravde,a to nije po sunnetu. Nakon vraćanja mehra, Poslanik, s.a.v.s., je  ženi Sabita bin Kajsa bez imalo negodovanja odobrio razvod. Ono što je danas praksa daleko je od sunneta i ogromna je nepravda. Na taj način se ne unapređuje praktikovanje sunneta i potrebno je zaustaviti tu praksu u buduće.

Autor: Yasmin Mogahed (Preuzeto sa oficijelnog fb profila)

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Povezani članci