Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Yasmin Mogahed: Čuvaj svoje srce trebaće ti

Yasmin Mogahed: Čuvaj svoje srce trebaće ti

Svaki prizor, zvuk i misli koje dozvoliš da uđu u tvoj um, poput su hrane za tvoje srce.

Možeš se obogatiti ili se možeš otrovati. Sve ovisi o kvaliteti (toga što unosiš u svoj um tj. srce).  Ti ne želiš popiti otrov, niti želiš pojeli plijesan. Isto tako nemoj dopustiti otrovnoj i pljesnivoj hrani da uđe u tvoj um, oči ili uši.

Čuvaj svoje srce, kao što čuvaš svoje tijelo. Sjeti se da je tvoje tijelo privremeno, a tvoje srce i duša nisu. Oni će napustiti ovaj prolazni život i susresti se s Bogom u bilo kakvom stanju da si ostavio dunjaluk iza sebe.  Čuvaj svoje zdravlje (duhovno). Što to znači? To znači da kada ti se javi negativna misao nemoj je upuštati (da uđe u tvoj um), ponižavajuće ves vese, očaj, sumnju, strah. Nemoj je hraniti ili dopustiti da ostane u smiraju tvoga uma i srca.

Kada naiđeš na nemoral ili bilo šta što ne bi trebao gledati na ulici ili na ekranu, obori pogled i zaštiti svoje srce. Kada čuješ nešto nepristojno, čuvaj svoje uši i zaštiti svoje srce. Sjeti se da je Allah, dž.š, rekao: “Na Dan kada neće nikakvo blago, a ni sinovi od koristi biti, samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti.” (Kur'an 26: 88-89)

Autor: Yasmin Mogahed

Izvor: Facebook fan page

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top