Vijesti iz svijeta

Voz pretvoren u privremeni smještaj za skoro 1.000 preživjelih u zemljotresu u Hatayu

Oko 1.000 ljudi, koji su morali da napuste svoje uništene ili teško oštećene kuće nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Turkiye, privremeno su smješteni u 27 vagona, od kojih su 22 sa spavaćim sobama, na željezničkoj stanici Iskenderun u Hatayu, javlja Anadolija.

Sengul Kurtarici jedna je od onih koji su ostali bez krova nad glavom. Sada je privremeno smještena u vagonu voza u kojem se nikada nije vozila.

Boraveći sa sinom i suprugom u vagonu, 44-godišnja Kurtarici dočekuje i svoje goste koji je dolaze vidjeti. Ispričala je i o trenutku kada je područje gdje je živjela pogodio zemljotres.

“Ustali smo kada je počelo da se trese. Onda sam mislila da pozovem sina. Svako od nas je negdje otišao. Onda kada je zemljotres prestao, izašli smo. Kuća nije srušena, ali je uništena unutra”, rekla je Kurtarici.

Kako je kazala, nakon zemljotresa voz je njihov novi dom.

“Spavamo ovdje, za sada je dobro. Bolje je nego ostati napolju. Mnogo ljudi se razboljelo jer je bilo vani. Prvi put sam u vozu”, izjavila je Kurtarici.

Yilmaz Cucuk je sa suprugom, kćerkom i unucima smješten u vozu. Kako je kazao, dva dana nakon zemljotresa živjeli su napolju, a onda su došli u voz.

Cucuk je rekao da je voz trenutno sigurniji od njihove kuće.

“Bar nemamo strah kao kod kuće”, pojasnio je Cucuk koji je dodao da su kao jedna velika porodica u vozu.

Akos.ba

Povezani članci