Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Voli drugima ono što voliš sebi!

Voli drugima ono što voliš sebi!

U poznatom hadisu, Poslanik, a.s., kaže: “Voli ljudima ono što voliš sebi!” (El-Džamiu's-Sagir, 222)

U hadisu je upotrebljena riječ u obliku naredbe, da želimo drugim ljudima od hajra ono što bismo željeli i saima sebi, kao što se jasno navodi i u predaji od Ahmeda. Tako da drugima radiš ono što bi volio da i tebi rade, da se ophodiš prema drugima na način kako bi volio da se i drugi ophode prema tebi, da savjetuješ druge na način kako i samog sebe savjetuješ, da im sudiš onako kako bi volio da tebi sude, da podnosiš njihove nedaće, uvrede i da se čuvaš da ne povrijediš njihovo dostojanstvo. Ako vidiš kod njih dobro, da ga razglasiš, ili zlo da prekriješ.

Ovo je jako teško postići zbog toga što je u ljudskoj prirodi ljubav za isticanjem ličnoga, pa obavezivanje čovjeka na usvajanje ovog hadisa dovodi do toga da su jako rijetki oni koji će upotpuniti svoj iman radi toga što, da bismo postigli ovo, treba da volimo drugome ono što bismo voljeli da se desi nama, s tim da niko drugi to nema, a to je olakšano onima zdravog srca.

U hadisu riječ “ljudi” obuhvata i nemuslimane, tako da svaki musliman treba voljeti i tražiti da im Bog podari dobro, a najveće dobro je uputa na pravi put i sve ono što on sa sobom od benefita donosi.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com