Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Liječenje masažom: Kakva je veza između nauke o refleksima i abdesta?

Liječenje masažom: Kakva je veza između nauke o refleksima i abdesta?

Jedan od vidova Allahova otkrivanja robovima jeste da im je podario brojne unutarnje, skrivene energije. Uzvišeni kaže: “Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina” (Fussilet, 53)

Čovjek je uznosit, mada nije kadar vidjeti suštinu samoga sebe, tajne svoga tijela i duše. Allah, dž.š., kaže: “O čovječe, zašto da te obmanjuje to što je Gospodar tvoj plemenit, koji te je stvorio – pa učinio da si skladan i da si uspravan – i kako je htio lik ti dao.” (el-lnfitar, 6-8)

Utvrđeno je da pozitivni i negativni elementi koje kosmos sadrži stvaraju oko čovjeka magnetno polje – koje se naziva vitalno polje ili aura – koje utječe na čovjeka u duhovnom, intelektualnom, psihološkom i tjelesnom pogledu. Stoga liječenje čovjeka u skladu sa današnjom medicinom po kojoj je čovjek samo tijelo, ne uzima u obzir sve aspekte ljudskog bića. (Carolin Green (2000). Et-Tibb el-hadis ve et-tibb el-bedil,tr. Merkez et- re‘arib ve el-bermedže.)

Nauka o refleksima (refleksologija)  (Doreene Bagly (1982) . Reflexology Today, Thorosons Publishers Limited) je vrsta alternativne medicine koja se ogleda u tome da se masiraju određene tačke na rukama i nogama.

Tjelo se dijeli u području ruku i nogu na deset uzdužnih zona od kojih se svaka peta prostire sa obje strane zamišljene linije koja uzduž dijeli tijelo na dva jednaka dijela. Tako npr.: bubrezi se nalaze u drugoj i trećoj zoni, na jednoj i drugom dijelu tijela, pa se i njihove refleksivne tačke na rukama i nogama nalaze također u drugoj i trećoj zoni, shodno spomenutoj podjeli. (slike br. 5a, 5b, 6a, 6b i 7)

Liječenje masažom

Liječenje masažom na odgovorajućim tačkama vraća stabilnost i aktivnost svim dijelovima tijela zbog toga što su te tačke povezane sa odgovarajućim organima putem meridijana kojima protiče nevidljiva fiziološka energija.’ (Carolin Green (2000). Et-Tibb el-hadis ve et-tibb el-bedil, tr. Merkez etre'arib ve el-bermedže)

Pomoću Kirilianove kamere primjećeno je da vitalna energija slabi na mjestima refleksa u nogama u slučaju da dio tijela koji se održava na tim tačkama nije u stabilnom stanju. Također je primjećeno da se polja ove energije – kao i energije vitalnog polja – stabiliziraju poslije tretiranja masažom.

Metod liječenja masažom lahak je i jednostavan i djeluje na principu pobuđivanja sposobnosti tijela da se samo liječi. Taj način koristi se za liječenje bolova u leđima, vratu, kičmi, za aktiviranje krvotoka, za liječenje povišenog krvnog pritiska, nesanice, glavobolje, napetosti, hormonalnog poremećaja i dr. (Devendera, V. (1989). Health inyour Hands Acupressure Therapy, Reflexology, Gola Publishers)

Masaža ima veliki utjecaj na čovjekovo tijelo, tako da ona aktivira krvotok i limfni sistem, stabilizira nervni sistem i vrača bolesniku osjećaj opuštenosti. Nadalje, masaža je najbolje sredstvo za oslobađanje od svakodnevne napetosti, i ona se počinje smatrati preventivnim sredstvom.

Istinu je rekao Poslanik, s.a.v.s., kad nas je savjetovao: “Kada legneš u  postelju abdesti, kao što abdestiš za namaz.”’

U većini slučajeva vidjet ćemo da nakon tretmana masažom ljude obuzima pospanost, kao i osjećaj raspoloženja nakon buđenja. Kako nam je poznato 75% bolesti vezano je za svakodnevne stresove, a samim time rasterećenje od napetosti smatra se najboljom preventivom za te bolesti. Pranje između prstiju, kao i masiranje do kojega dolazi u toku uzimanja abdesta su lijek za napetost i srdžbu. Božiji Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Zaista ljutnja dolazi od šejtana i zaista je šejtan stvoren od vatre, a voda gasi vatru, pa ako se neko od vas naljuti neka abdesti”.20

Čovjeku se može desiti da mu povremeno splasne količina energije i moć za rad i pažnju, također može mu se desiti da počne osjećati fizički umor, a masiranje odgovarajućih mjesta, o  kojima će biti govora, pomaže obnavljanje vitalne čovjekove energije i sposobnosti za svakodnevni rad i kretanje bez []mora.

Kada povežemo znanost o refleksima sa tajnama abdesta, uvidjet ćemo važnost trljanja (tedlik) koje se čini u toku uzimanja abdesta, što je farz kod malikija a sunnet u ostalim mezhebima.

U tom smislu ukazat ćemo na pozitivne utjecaje masiranja koje je potvrdila nauka o refleksima a koji se očituju na svim nivoima. Ti pozitivni utjecaji ogledaju se u oslobađanju čovjeka od uznemirenosti i stresa, oslobađanju od problema koji se javljaju u limfnom i probavnom sistemu, iz tijela se odstranjuju otrovne materije, snaži se vitalna energija, vraća se ravnoteža energije unutar organa, ispravlja se bilo koji poremećaj u tijelu i stvara se osjećaj duševne smirenosti. Za sve ovo kao potporu uzmimo činjenicu da kroz noge prolazi veliki broj nervnih završetaka.[1]

Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Šejtan zaveže tri čvora iznad glave čovjeka dok spava. Kada ustane, ako spomene Allaha, dž. š., jedan čvor će se razvezati, ako abdesti, razvezat će se i drugi čvor, ako obavi namaz, razvezat će se i treći čvor i tako postaje raspoložen za rad i biva vedre duše”.[2]

 


[1]  Smith. T. and Last. P. (1992). The Family Guid to Health Living,Dorling Kindersley.

[2]  Bilježi Buhari u “Kirab et-tehedždžud”, hadis br. 1142.

 

Nastavlja se, ako Bog da.

Odlomak iz knjige: 

DR. MADŽIDA AMIR “MUDŽIZE U STVARANJU ČOVJEKA – ALTERNATIVNA MEDICINA I ABDEST”

Preveli: Al-Ali Adelita i Nihad Omanović

Izdavač: Bookline, Sarajevo, 2008.
Tvrdi uvez; 80 strana; 20 cm 

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top