Islamske teme

Veliki broj muslimana obilazi ogrtač poslanika Muhameda u Istanbulu

Hirka-i Šerif ogrtač je poslanika Muhameda a.s. koji je po njegovoj oporuci ostavljen Vejselu Karaniju i koji je jedan od važnih svetih predmeta koji se čuvaju u Istanbulu u Turkiye

U džamiji Hirka-i Šerif u istanbulskoj općini Fatih za posjetioce je danas izložen ogrtač poslanika Muhammeda, koji će vjernici moći vidjeti tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana, javlja Anadolija.

Svake godine hiljade vjernika iz cijelog svijeta posjete ovu džamiju tokom mjeseca ramazana kako bi vidjeli jedan od najvrednijih islamskih artefakata – ogrtač poslanika Muhammeda koji se zove Hirka-i Šerif.

Po njegovoj oporuci ostavljen je Vejselu Karaniju i jedan je od važnih svetih predmeta koji se čuvaju u Istanbulu u Turkiye.

Dio džamije, u kojem je ogrtač izložen, otvara se svakog dana u mjesecu ramazanu, a oni koji ga žele vidjeti moći će to uraditi do 27. noći ramazana. Ovaj dio se zatvara dan pred Bajram.

Tim povodom danas je u Istanbulu upriličena svečanost kojoj su prisustvovali zvaničnici, Baris Samir, potomak iz 59. koljena Vejsela Karanija, kao i mnogi gosti i građani.

Od jutros na ulazu u džamiju formirani su dugi redovi vjernika koji žele vidjeti Hirka-i Šerif.

Baris Samir, potomak iz 59. koljena Vejsela Karanija, rekao je da je Hirka-i Šerif otvoren za posjetioce u petak, drugog dana ramazana.

Rekao je da vlada veliko interesovanje za ogrtač proroka Muhammeda.

Među posjetiteljima je bila i Neslihan Candan, koja je kazala da ju je majka dovodila da vidi ogrtač.

“To je istanbulska tradicija. Dolazimo rano da vidimo Hirka-i Šerif, svaki put kao da je prvi”, izjavila je Candan.

I Recep Yildiz je sretan što je danas imao priliku vidjeti Hirka-i Šerif.

akos.ba

Povezani članci