Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Važnost kur’anskih kazivanja u odgoju i obrazovanju

Važnost kur’anskih kazivanja u odgoju i obrazovanju

Koliko su i zašto važna kazivanja koja se spominju u Kur’anu, pogledajmo nastavku.

Važnost Kuranskih kazivanja

Objašnjavaju osnovne temelje na kojima počiva poziv Allahovoj vjeri i osnovna načela radi kojih je poslat svaki poslanik.

„Prije tebe nijdnog poslanika nismo poslali a da mu nismo objavili: Nema boga osim Mene,zato se Meni klanjajte!“ (Kur’an, El-Enbija, 25)

Da se učvrsti srce Poslanika i srca ummeta Muhammeda a.s., da ustraju u vjeri i da im se poveća uvjerenje u Allahovu pomoć i neminovni poraz nevjernika. „

Nemoj ti ništa od onoga što ti se objavljuje izostaviti, što tišti grudi tvoje, zato da oni ne bi rekli: Zašto mu nije poslato kakvo blago, ili zašto  snjim nije došao melek? Tvoje je da opominješ, a o svemu se samo Allah brine.“ (Kur’an, Hud,12)

Da potvrde prijašnje poslanike, ožive sjećanja na njih i ovjekovječe njihovu ulogu.

Da pokažu istinitost Muhammeda a.s.i njegove misije putem onoga što su o njemu nagovjestili prijašnji poslanici.

Da se donese dokaz protiv sljedbenika Knjige za ono što su sakrili od prijašnjih poslanstava i svetih knjiga kako bi se potvrdio njihov originalni sadržaj i ukazalo na njihovu iskrivljenost i neoriginalnost. Kur’anska kazivanja su jedna vrsta književnosti mile sluhu,preko koje se na jedan drag i mio način u duši i svijesti urezuju kuranska značenja i pruke.

Važnost kur’anskih kazivanja u odgoju i obrazovanju

Kur’anska kazivanja su bogate pedagoške riznice koje uveliko mogu pomoći pedagozima da budu uspješni u svom poslu. U kazivanjima o poslanicima i prijašnjim narodima su zakoni koji vladaju ljudskim društvima. Pored svega toga, ona odražavaju historiju ljudskog roda, životno i pedagoško iskustvo prijašnjih naroda i najvećih pedagoga, poslanika alejhisselam. Uspješan pedagog bi trebao samo znati da sve to pretoči ili prilagodi savremenim prilikama i zahtjevima i intelektualnom nivou učenika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iz knjige „Osnovi tefsira – Uvod u nauku Kur’ana“ autora prof. dr. Sulejmana Topoljaka

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top