U FokusuVijesti iz zemlje

Vakufska direkcija: IZ u BiH jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu

IZ u BiH, odnosno Medžlis Islamske zajednice Jajce je isključivi i jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u tom gradu, saopštila je Vakufska direkcija Islamska zajednica u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Vakufske direkcije IZ u BiH oglasili su se povodom saopćenja za javnost Biskupske konferencije, a u kojem je navedeno da se sa “zabrinutošću prati situacija u Jajcu o pravnom položaju” tog objekta.

“Islamska zajednica u BiH – Medžlis Islamske zajednice Jajce je isključivi i jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu, a što jasno i precizno proizilazi iz gruntovnih i katastarskih podataka i evidencija, te je svako dužan da se uzdrži od povrede ovog neotuđivog prava, pa tako i Biskupska konferencija. Ovim vjerskim objektom, koji je ujedno proglašen i nacionalnim spomenikom, bespravno upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koja neopravdano i neosnovano odbija njegovu predaju u posjed Islamskoj zajednici i time grubo krši njena osnovna ustavna, zakonska i vjerska prava. Postavljamo pitanje Agenciji na osnovu kojeg pravnog akta upravlja ovom imovinom. Upravljanje imovinom može biti samo legitimisano od strane vlasnika. Kao što smo naveli i pokazali Islamska zajednica je vlasnik i nije dala nikakav pravni osnov Agenciji da može upravljati Sultan Sulejmanovom džamijom u Jajcu”, navodi se u saopćenju Vakufske direkcije Islamske zajednice u BH.

Podsjećaju da je pravo na imovinu zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine, ali i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja se direktno i prioritetno primjenjuje u bh. pravnom poretku.

Iz Direkcije podsjećaju da je Sultan Sulejmanova džamija vakuf i navodi da će ona, kao ustanova Islamske zajednice koja upravlja vakufskom imovinom, aktivno uključiti u sudski postupak i zajedno sa Medžlisom IZ Jajce raditi na zaštiti ovog vakufa.

Stoga pozivaju Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine i Agenciju za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca da u konkretnom slučaju poštuju ustavna, zakonska i vjerska prava Islamske zajednice i “da svojim radnjama i medijskim natpisima prestanu vršiti pritisak na rad suda”.

“Svjesni smo da je ova džamija nacionalni spomenik i tu činjenicu ćemo uvijek uvažavati i poštovati, ali to nije prepreka da se brinemo o svojoj imovini, što je naše pravo, ali i obaveza. S tim u vezi, posljednji medijski natpisi i reakcije su, po svemu sudeći, nastojanje da se, u nedostatku pravnih i činjeničnih argumenata, izvrši pritisak na sud i javno mnijenje, a što se ne smije i ne može prihvatiti kao dozvoljeno pravno sredstvo. Islamska zajednica nema namjeru dizati tenzije (kao što to čine neki drugi), nego se stalno i permanentno zalaže za mirna rješenja i suživot baziran na uzajamnom poštovanju. U tom smislu, Islamska zajednica je prije nekoliko godina prihvatila prijedlog da se objekat Sultan Sulejmanove džamije renovira i pretvori u multimedijalni centar koji bi pokazao svu historijsku slojevitost i značaj ove građevine, ali to druge strane nisu prihvatile i bez ikakve potrebe nastavljaju da se koriste emocijama i subjektivnim tvrdnjama, a ne pravnim i činjeničnim argumentima”, navodi se u saopćenju upućenom iz Vakufske direkcije IZ u BiH i dodaje:

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je bila prinuđena zatražiti predaju u posjed džamije Fethije nakon niza poteza i izjava političkih i crkvenih predstavnika u Jajcu, ali i na višim nivoima političke i crkvene vlasti koji su krenuli u pravcu preotimanja ovog značajnog objekta bosanske historije i njegovog svođenja samo na jedan period njegovog postojanja. Nije bila namjera Islamske zajednice da narušava dobre međureligijske odnose, naročito ne u jednoj sredini kakva je Jajce, nego su to učinili drugi svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama i postupcima. Na kraju, nijedan objekat nije vrijedan narušenih međuljudskih odnosa i zato je najbolji izlaz iz čitave situacije da se slučaj prepusti nepristranoj sudskoj proceduri uz poštivanje važećih zakona i propisa kako bi se emocije smirile i pravda zadovoljila”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button
WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.