Moj vrt

Uzgoj banane u vrtu

Banana je palmolika vazdazelena - zimzelena trajnica koja pušta izdanke.Ima lažne stabljike koje se stvaraju preklapanjem lisnih rukavaca.Uzgajaju se zbog listova,cvjetova i plodova (banana).

Na mraz su otporne do temperature – 18 stepeni C.Uzgajaju se u suncu ili u djelimičnoj sjeni,u humusu bogatom i dobro ocjeditom tlu.

Razmnožavaju se cijele godine dijeljenjem,ljeti izdancima ili nakon cvatnje izbojima.

Uzgoj na kontinentu

Banana je jedna od najpopularnijih i najkonzumnijih voćki svijeta.Ovo je tropska biljka,ali je u posljednje vrijeme sve češće nalazimo i u našem klimatskom području.Ipak,važno je naglasiti da banana rađa samo u tropskom klimatu.
Ako želite uzgajati bananu u vašem vrtu budite spremni na kompromis:biljka će rasti i biti jako lijepa.Plodovi koje ponekada banane na kontinentu daju su jako gorki i nejestivi zbog nedostatka vrelog tropskog sunca.

Porijeklo

Sorte današnjih banana potiču od dvije vrste:Musa acuminata i Musa balbisiana.Oduvijek je banana bila osnova prehrane ljudi iz tropskih krajeva.Potiče iz jugoistočne Azije,ali je možemo naći i u južnoj Aziji,Africi,srednjoj i južnoj Americi,tj.gdje god ima dosta kiše i tropske klime.Smara se da su banane prvi puta pronađene u Maleziji.Budistički spisi koji ovo potvrđuju datiraju oko 6.Stoljeća prije Hrista.Od tada su žitelji Indije počeli kultivirati ovu vočku.Aleksandar Veliki je upoznao banane i ponudio da se iz Azije prenesu u Evropu.Međutim klimatske prilike u Evropi nisu povoljne za uspješan uzgoj banana.Do 18 vijeka čitav svijet je bio upoznat s ovim izuzetno ukusnim voćem,kao i njegovim uzgojem.Stablo banane ima relativno dug životni vijek,oko dvadeset pet godina,a plodove daje pola godine nakon sadnje.

Sadnja banane

Kako bi banane uspijevale potrebno je da tlo bude dobro zbijeno i bogato,duboko i dobro ocjedito.Visok postotak vlage je izuzetno bitan kao i zaštita od vjetra.Stabla banane su izuzetno visoka i razgranata,pa se sadnice sade na najmanje tri metra udaljenosti.

Banane treba saditi na dubini od najmanje 60 cm.Nije toliko bitno koje je vrste tlo,ali treba biti dobro drenirano,rastresito i pH vrijednosti od 5,5 do 7.

Uzgoj bananna

Banane uzgajamo direktno zasađene u našim vrtovima ili u saksiji.Uzgoj u staklenicima je moguć ako temperatura ne pada ispod 19 stepeni C i nije veća od 30 stepeni C.U saksijama je moguć uzgoj ako je iznesete vani na sunčano mjesto tokom ljetnih mjeseci.Važno je pronači saksiju dovoljne veličine kako bi se biljka mogla nesmetano razvijati.Potrebno je biljku obilno zalijevati

i držati na osunčanom mjestu.Tokom zime biljka koja je uzgojena u saksiji se unosi u zaštičeni prostor.

Održavanje

Prezimljavanje banane u saksiji koju smo unijeli u zaštičeni prostor iziskuje toplu prostoriju i zalijevanje 1 do 2 puta mjesečno.

Zaštita banane koja raste slobodno u vrtu nešto je složenija.Da bi vaša banana preživjela zimu potrebno je listove orezati,a biljku skratiti na metar visine radi lakšeg utopljavanja.Zemljište je potrebno malčirati,a biljku obložiti slamom ili nekim sličnim materijalom radi topline.Preko obloge se navuče najlon ili vreća koja će pokriti i vrh biljke da ne bi došlo do prodiranja vlage i truljenja.
Ukoliko se desi da dođe do truljenja ne treba očajavati.Smrznuti vrh treba skratiti sve do zdravog dijela.Ako je cijela biljka smrzla ili istrula,iz podzemnog dijela će se razviti novo nadzemno stablo,tako da ni takvu biljku ne dirate,nego je pustite da se ponovo razvije.
Ako je vaša banana u saksiji,kao i večinu biljaka,na proljeće je presađujete u veću saksiju i to svake godine.Tada se zemlji dodaje treset pomiješan s malo pijeska.Dovoljna količina komposta je neophodna za normalan razvoj biljke,kao i svakodnevno orošavanje.

Zalijevanje

Banana traži dosta vode,zbog velikih listova s kojih ispari dosta vode.Potrebno je održavati vlažnost zraka na 60 %,a ljeti zalijevati 1-2 puta sedmično.Zimi je zalijevanje rjeđe,tek kada se gornji sloj humusa osuši.Važno je i na koji način se vrši zalijevanje.Zalijeva se u više navrata s manjom količinom vode.Kod obilnog zalijevanja prijeti opasnost do truljenja korijena.

Patuljaste banane

Mnoge sorte patuljastih banana su pogodne za uzgoj u saksijama,iako je teško zamisliti da da će jedna tako lijepa tropska biljka uspjeti da raste u zatvorenom.

Ovo su idealne biljke koje daju dašak tropske svježine domaćem okruženju.Vrste banana koje se koriste za uzgoj u saksiji možemo slobodno označiti kao ukrasne i elegantne.Iako su ovo vrste i sorte male veličine u odnosu na visoka stabla banane,potrebe u uzgoju su iste.

Musa Acuminata – “Patuljasti kavendiš” je naziv najpoznatije i najraširenije banane.

Porijeklom je iz južne Kine,a karakterizira je vrlo dopadljiv pramen lišća na vrhu stabljike.Ima vrlo velike i sjajne listove sa smeđim mrljama.Sigurno može da se uzgaja u stanu,a u optimalnim uslovima doseže visinu so 2,5 m.Patuljasta sorta,”Kanarska patuljasta banana” ne prelazi visinu 60 cm.

Ukoliko nemate vaš vrt,specifične potrebe za uzgoj patuljastih banana mogu se zadovoljiti s malo.Dovoljan je topao i vlažan okoliš,posebna pažnja listovima koji brzo rastu,specifično tlo i saksija odgovarajuće veličine.Tako čete se diviti ukrasnoj biljci banane direktno u vašoj kući.

Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić,dipl.ing.poljoprivrede

Telefon:061/469-971
E-mail:olea.visoko@hotmail.com

akos.ba

Povezani članci

Back to top button