UmjetnostVijesti iz zemlje

Uspješno realizovana Manifestacija „Dani palestinske kulture“

Sarajevo je protekle sedmice (21.-24. novembar) bilo domaćin Manifestacije „Dani palestinske kulture“, koja je održana u prostorijama Collegium Artisticuma. Kao što smo već prenosili, Manifestacija je obuhvatala izložbu slika „Palestina priča i boja“ djelo grupe, uglavnom palestinskih likovnih umjetnika, prikazivanje dokumentarnih filmova, panel diskusije i drugi kulturno umjetnički program. Projekat je organizovan od strane Centra za balkanske i bliskoistočne studije-CBBS, zajedno sa suorganizatorima projekta, udruženjem Mobile atelier iz Jordana, Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Galerijom Preporod.

Ceremonija otvaranja je održana 21. novembra u 17:00 sati, a na njoj je učestvovalo mnogo ličnosti iz političkog i vjerskog života Bosne i Hercegovine, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora. Izložbu je ispred Reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, otvorio muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, a istu večer je upriličena i zakuska za sve posjetioce ove Manifestacije. Inače, izložba „Palestina priča i boja“ sadrži 52 slike, a ova zajednička postavka je djelo 45 umjetnika iz Jordana, Palestine, Kuvajta i Bosne i Hercegovine.

Izložba je po istim nazivom predstavljena u Jordanu- Amman, zatim u Istanbulu, nakon čega je stigla i u Bosnu i Hercegovinu. Planirano je da ova postavka obiđe i neke druge svjetske gradove. Izložba pokazuje palestinsku kulturu sa mnoštvo detalja iz bogate historije i tradicije palestinskog naroda, ali ujedno izražava jaku volju i želju za oslobođenjem zemlje od  okupatorskih okova.

Pored izložbe, tokom trajanja manifestacije održane su i tri panel diskusije na teme: „Palestinska dijaspora u Bosni i Hercegovini“, „Uloga nevladinih organizacija u podršci palestinskom pitanju“ i „To je Palestina, postojala je, postoji i postojati će“. Govorni su bili mnogi analitičari, publicisti, profesori koji su događaju dali veliku vrijednost i koji su diskusije učinili informativnim i konstruktivnim. Posebnu pažnju je izazvala posljednja, treća panel diskusija na kojoj je pored doc. dr. Nasera Nabila, Mirnesa Kovača, Age Mujkanovića, govorio hrvatskih zastupnik u Saboru gosp. Ivan Pernar. Panel je umjesto predviđena dva, trajao skoro tri sata, bilo je jako zanimljivo slušati osvrte i komentare na trenutačnu situaciju u Palestini, kao i moguće scenarije rješavanja palestinskog pitanja.

Organizatori su bili i više nego zadovoljni posjećenosti manifestacije „Dani palestinske kulture“. Očekivano je da će događaj posjetiti oko 500 ljudi, ali se ispostavilo da je ovaj broj uduplan i da je svim programskih sadržajima prisustvovalo preko 1000 posjetitelja.

Direktor Centra za balkanske i bliskoistočne studije, dr. Mohammad Hamad, na završnici, uručio je zahvalnice i priznanja te se zahvalio svima onima koji su pomogli i podržali ovaj projekat. Posebno se zahvalio suorganizatorima, donatorima i medijskim pokroviteljima, među kojima je i naš portal akos.ba. Također, izražena je želja i spremnost da ovaj projekat pređe u tradiciju, što bi svakako za bilo za pohvalu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button