Enterijer

Unesite mediteranski stil u vaš dom

Kuća

Osnovna pravila ovog stila su pronalaženje ravnoteže između enterijera i prirode pa i svi materijali koji se koriste treba da budu prirodni. Razmišljajte u pravcu materijala lakih za održavanje, zemljanim bojama i puno prirodne svjetlosti. Slijedećih sedam ključnih elemenata će vam pomoći da ovo postane stvarnost:

Boje

Boje koje karakterišu mediteransko područje mogu da budu jarke i zemljane. Česti su tonovi rubina, borovnice, smaragdnozelene, lapis plave i suncokret žute postavljeni prema pozadinskim nijansama zemljanih boja – kontrasti karakteristični za cijelu regiju.

Ako vam prekrivanje zidova jarkim bojama izgleda pretjerano možete se fokusirati na akcente. Mediteranske kuće su tipično svjetle sa zidovima zemljanih boja koji su ukrašeni šarenim pločicama, tekstilima i jarkim bojama. Obojite platno nekom živom bojom ili uramite vaše omiljeno parče platna za dodatak tonova.

Zidna tekstura

Reljefno malterisani zidovi su česti u tradicionalnim mediteranskim domovima zajedno sa onim glatkim i popločanim.

Dok reljefni zid zahtjeva stručni rad ono što možete da uradite je da, ako ste raspoloženi, dodate pjesak ili kafu u boju za krečenje i iskoristite ih za sitnije detalje.

Pod

Kada pričamo o mediteranskom podu pričamo o pločicama koje imaju velike prednosti – lako ih je održavati, trajne su i jako osvježavajuće tokom ljeta. Osim pločica, još jedan od ključnih materijala jeste drvo.

Bilo da se odlučite za terakotu ili drvo nećete pogrešiti. Za jako elegantan i skupocjen izgled pravi izbor je mermer. Pokušajte da ubacite pločice ili terakotu kao okvir sobe, stepenica ili hodnika. Nekoliko pločica na ulazu u kuću već prave veliku razliku.

Nameštaj

Što se namještaja tiče, on je uglavnom masivan i glomazan. Često je prisutna i koža u kombinaciji sa drvetom. Morska mjesta karakteriše bjeli namještaj u kombinaciji sa plavom, žutom i zelenom bojom.

Potražite komad nameštaja koji ima klasičan rustični izgled. To može biti i nešto malo – stočić ili stolica. Najjednostavniji elementi za ubacivanje su ogledala, izrezbarene kutije ili stoličice za decu.

Platna

Od materijala prisutni su pamuk, vuna i svila koji mogu da ukrase svaki dom. Elegantne zavese, jastuci ili tepisi će osvježiti i vaš životni prostor.

Probajte da ubacite zavjesu između dvije prostorije okačenu na metalnoj žici za poseban mediteranski “look”.

Gvožđe

Još jedan od često prisutnih materijala jeste gvožđe. Možete ga ubaciti uz pomoć aksesoara kao što su osnova lampe, svjećnjak i sl. Potražite ručke za vrata i ormane, šarke i sl. Ako imate prostora, možete ubaciti i metalne ćupove.

Svjetlost

Nijedan mediteranski dom ne bi bio isti bez toliko svjetlosti. Da biste i vi dodali svjetlost vašem domu koristite svjetle boje za zidove, prozračne zavjese i sl. Ovo će omogućiti da u kuću uđe što veća količina svjetlosti, čak i ako je prozor mali.

http://www.najboljamamanasvetu.com

Foto:http://nekretninebl.com

Povezani članci

Back to top button