Vijesti iz svijeta

UN procjenjuje da je 39 miliona tona otpada nastalo u Gazi nakon izraelskih napada

U izvještaju koji je sastavljen na osnovu informacija i aktivnosti UN-a na terenu, napominje se da je eskalacija sukoba od 7. oktobra 2023. godine imala pogubne posljedice na ljude ali i životnu sredinu u Gazi

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) objavio je u utorak izvještaj u kojem se ističe “duboki utjecaj” izraelskih napada na Pojas Gaze koji su od 7. oktobra, osim ogromnih ljudskih žrtava, izazvali oko 39 miliona tona ruševina i otpada, javlja Anadolu.

U izvještaju koji je sastavljen na osnovu informacija i aktivnosti UN-a na terenu, napominje se da je eskalacija sukoba od 7. oktobra 2023. godine imala pogubne posljedice na ljude ali i životnu sredinu u Gazi.

“Intenzivno bombardovanje od strane Izraela dovelo je do neviđenog intenziteta razaranja u smislu infrastrukture, proizvodnih sredstava i pružanje usluga”, navodi se.

Naglašava se također da je zajednica Gaze u proteklom periodu bila izložena rizicima od zagađenja tla, vode i zraka, što je uzrokovalo nepovratnu štetu prirodnim ekosistemima.

U izvještaju se potom poziva na hitan prekid vatre kako bi se zaštitili životi i ublažili dugoročni efekti na okoliš.

“Uništenjem zgrada, puteva i druge infrastrukture nastalo je više od 39 miliona tona otpada, od kojih su neki kontaminirani neeksplodiranim ubojitim sredstvima, azbestom i drugim opasnim materijama”, dodaje se.

Na kraju se upozorava da su mnogi ostaci ljudskih tijela ostali zatrpani ispod ogromne količine građevinskih ruševina.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 37.372 Palestinca, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

akos.ba

Povezani članci