Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Umjetnost Marte Cimeše: Papirni cvjetovi oplemenjuju prostor i liječe dušu

Umjetnost Marte Cimeše: Papirni cvjetovi oplemenjuju prostor i liječe dušu

Ljepota prirode u ljudskoj civilizaciji često je predstavljen kroz simbol cvijeta. U kulturi i tradiciji našeg podneblja cvijet ima izraženu simboliku mladosti, ljepote i nježnosti, zbog čega je idealan poklon za drage osobe, posebno nježniji pol, ali i svečanosti i posebne prilike. Ono što je vječiti problem takvog cvijeća jeste njegova trajnost.

Ukući Marte Cimeše u Sremskim Karlovcima pronađen je recept za dugovječnost cvijeća. Naime, ona od papira pravi cvijetove, bukete i cvijetne dekoracije, te pruža mogućnost da draga uspomena ili cvijetni dar ostane i opstane dugo godina bez bojazni da uvehne, javlja Anadolu Agency.

Marta je psiholog, supruga i majka dvoje male djece, ali i umjetnička duša. Pravljenjem cvjetova od papira bavi se od 2017. godine, njena papirna kolekcija živopisnih cvjetova oplemenjuje mnoge domove , a uljepšala je i brojna venčanja i druge svečane prilike.

Kako kaže za AA sve je počelo od bidermajera koji je tražila za vlastito vjenčanje.

„Pretražujući internet došla sam do bidermajera koji me je oduševio svojim izgledom. Bilo mi je čudno kada sam saznala da je napravljen od papira. Stupila sam u kontakt s tom ženom koja je pravila te bidermajere, i tako je sve počelo“, prisjeća se Marta.

U početku je vježbala na osnovu internet uputstava, ali nije išlo ni lako ni jednostavno. Pogotovo što je osim vještine, koja se stiče upornim vježbanjem, bio potreban i odgovarajući papir za modeliranje. Izbor je konačno pao na specijalni italijanski krep papir.

Prvi rad je bio bidermajer koji je poklonila prijateljici koja se udavala. Zatim je preko društvenih mreža objavila poziv da će prvih pet osoba koje se jave dobiti bidermajere za svadbu. To je, kako ističe, za nju bila odlična prilika za vježbu, jer se kroz rad najbolje vježba i usavršava.

Osim bidermajera od papira, žice i silikonskog ljepka i pravi i cvjetne dekoracije za kuću, rođendane, svadbe, poklon cvjetni aranžmani sa porukom, ili čestitkom…

Među nekonvencionalnim iskoracima u svom hobiju ističe cvjeće sa čokoladicama, ali i djetelinu sa četiri lista.

Ključni period za njenu kreativnost desio se u vrijeme pandemije koronavirusa, i zabrane kretanje. Tada joj je ovaj hobi bio svojevrsni bijeg u umjetnost od neobičnih životnih neprilika. Tada je i njena želja da se ostvari kao psihoterapeut počela da dobija dublji smisao, jer je došla na ideju da pravljenje papirnih ukrasa bude alat psihoterapije.

Njen najomiljeniji cvijet u prirodi je suncokret, ali joj se kroz ovaj posao, pošto traži simboliku cvjeća, lotos pojavio kao najomiljeniji u njenoj kućnoj radionici.

Svoj kreativni kutak oživljava uveče, kada djeca zaspu i to joj je odlična vježba za oslobađanje od stresa. Zahvalna je porodici na podršci.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top