Humanitarni rad

UG Svitanje, Udruženje Selsebil i Prosvjetitelj uručili 13 mašina za pranje u Janji i Konjević Polju

U utorak 26.6.2014. u zajedničkoj akciji Udruženja Selsebil iz Živinica, Prosvjetitelj iz Srebrenice i UG Svitanja iz Sarajeva na području Janje i Konjević Polja distribuirano je 13 mašina za pranje pod pritiskom koje su poklon područjima nastradalim od poplava od strane Lewisham džamije iz Velike Britanije, a posredstvom organizacije Islamic Help, također iz Velike Britanije.
 
Mašine su podijeljene domaćinstvima koja su nastradala u proteklim poplavama, a koja će ih moći koristiti i u narednom periodu u procesu osposobljavanja kuća, štala, poljoprivrednih objekata i mašina. Mašine će biti solidarno razmjenjivane i korištene od strane više domaćinstava.
 
Janja i Konjević Polje nalaze se u sjeveroistočnom dijelu Bosne. Za vrijeme srpskohrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995 oba mjesta okupirana su od strane srpskog agresora, a Bošnjačko stanovništvo je pobijeno i protjerano sa svojih ognjišta. Na ovom području desili su se neki od najstrašnijih zločina tokom genocida nad Bošnjacima. Sa okončanjem vojnih dejstava rat je nastavljen političkim sredstvima, jedan dio preživjelog bošnjačkog stanovništva se vratio u ova mjesta, a srpska vlast je učinila sve i dalje čini sve da oteža život nesrpskom stanovništvu u ovom području koje je u poslijeratnoj podjeli Bosne i Hercegovine pripalo srpskom entitetu. Skorašnje poplave su samo pogoršale situaciju povratnicima   na ovim područjima i zaprijetile konačnim nestankom Bošnjaka sa ovih područja. Vrlo je važno učiniti sve da se zaustavi posljednja faza etničkog čiščenja i da se ovim ljudi zadrže u svojim selima i gradovima.
 
Zahvaljujemo našim prijateljima iz Lewisham džamije kao i organizaciji Islamic Help koji su slanjem ove pomoći dali ogroman doprinos opstanku i borbi Bošnjaka u ovim izrazito teškim vremenima. Nadamo se da će se naša saradnja nastaviti za dobrobit onih koji sa punim pravom očekuju našu pomoć i da će nam ove aktivnosti Uzvišeni Allah upisati u dobra djela.
 
Fotogaleriju možete pogledati ovdje.
 
Akos.bA

Povezani članci

Back to top button