Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Udruženje Svitanje: Završen seminar “Pisanje projekata po standardima EU”

Udruženje Svitanje: Završen seminar “Pisanje projekata po standardima EU”

Završni dio seminara “Pisanje projekata po standardima EU” u organizaciji Udruženja „Svitanje“, a uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo održan je 1. novembra, u sali Općinskog vijeća Novi Grad. Tom prilikom učesnicima projekta uručene su diplome o završenoj edukaciji, koje je u ime Općine Novi Grad Sarajevo uručila predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela.

Projekat u kojem je učestvovalo 50 polaznika seminara, aktivista različitih nevladinih organizacija održan je s ciljem osposobljavanja za pisanje, apliciranje i realizaciju projekata pri fondovima Evropske Unije.Učesnici seminara su kroz ovu edukaciju osposobljeni da sa projektima apliciraju na konkurse svih nivoa vlasti u BiH, te raznim fondovima u BiH, Evropi i cijelom svijetu.

Seminar je koncipiran tako da su svi učesnici imali priliku da uče na svojim projektima kao i na projektima drugih timova koji su sudjelovali na seminaru. Na ovaj način su stekli specifična znanja i vještine koje će moći koristiti u svom životu i radu.

Općina Novi Grad opredijelila se za plansko, sistematsko i strateško rješavanje problema lokalne zajednice kroz saradnju i sa nevladinim organizacijama. Predstavnici NVO rješavanje određenih problema mogu prijaviti putem redovnog javnog poziva koji Općina Novi Grad raspisuje za projekte NVO sektora. Ovakvim pristupom ova lokalna zajednica daje prostor svojim građanima da samostalno artikulišu svoje probleme i da kroz projekte ponude i rješenja.

U svom obraćanju prisutnima Edina Gabela je istakla spremnost Općine Novi Grad na još veću saradnju sa nevladinim sektorom. “Nećemo stati na ovom projektu, moja vrata su vam uvijek otvorena. Dođite, predložite sve ono što je dobro za našu lokalnu zajednicu. Drago nam je da smo bili pokrovitelj vašeg projekta. Čestitam Vam u ime Općine”, rekla je Gabela.

Amer Osmanković, koordinator projekta je istakao veliko zadovoljstvo da je Udruženje „Svitanje“ sa Općinom Novi Grad realiziralo ovakav projekat. „Raduje nas velik odziv udruženja i njihova motiviranost za sticanje novih znanja i iskustava. Ovom prilikom se zahvaljujemo Kulturnom centru „Kralj Fahd“ što je, uz Općinu Novi Grad podržao ovakav projekat koji je vrlo važan za razvoj lokalne zajednice“, rekao je Osmanković.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE

Izvor: novigradsarajevo.ba/site/vijest10.php?akt_id=10291

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top