U FokusuVijesti iz zemlje

Udruženje Svitanje ugostilo djecu iz manjeg bh. entiteta na Raspustu u Sarajevu

Program je trajao punih sedam dana. Počeo je u petak 10.01.2020. ceremonijom otvaranja, a završen u petak 17.01.2020. druženjem i zabavom za mališane. Djeca su, zahvaljujući generalnom partneru projekta Gradu Sarajevo, ali i mnogim drugim institucijama i preduzećima, provela raspust na drugačiji način nego što je to uobičajeno za sredine iz kojih dolaze.

Imali su priliku da uživaju u zimskim radostima na planinama, da posjete muzeje, Gazi-husrev begovu biblioteku i vakuf, kino na dvije filmske projekcije, pohađaju četverodnevnu školu plivanja, probaju kuglanje, odu na klizanje, posjete medijsku kuću Al Jazeera i medijsku grupaciju Oslobođenje, posjete radio Bir te odu na prijem kod reisu-l-uleme, poglavara Islamske zajednice u BiH. Pored spomenutog, djeca su također imala radionice dekupaža te pravljenja prirodnih sapuna, pedagoške radionice i zabavne aktivnosti u vidu kupovine, karaoka i drugih aktivnosti. Otišli su kući pomiješanih emocija, radosni da se vrate svojim porodicama, a tužni što se jedan ovako bogat program završio.

Projekat Udruženje Svitanje realizuje već treći put. Ove godine je više od 15 volontera i uposlenika Udruženja radilo da sve prođe besprijekorno. Literarni konkurs Moje mjesto na bosanskom ćilimu je zapravo razlog zašto su baš ova djeca došla u Sarajevo. Naime, djeca su poslala svoje radove na spomenutu temu i 15 najbolje ocijenjenih su došli u Sarajevo. Radovi su ocijenjeni pod šiframa od strane stručnog četveročlanog žirija. Braća Elmin i Belmin Bećirović iz Srebrenice su osvojili prva dva mjesta, a treće je pripalo Hatidži Tatar iz Vrbanjaca. Prva tri mjesta su kao nagradu dobila stipendije, sva djeca koja su došla u Sarajevo na raspust su dobila poklone, a zahvaljujući donatorima poklone su ponijeli i za svoje prijatelje koji su učestvovali na konkursu, ali nisu osvojili dovoljan broj bodova da dođu na raspust.

Riječi koje pozivaju na mir, suživot i toleranciju, ali i čuvanje identiteta u tom “šarenom bosanskom ćilimu” su poruke pobjedničkog rada.

Djeca su u subotu već otišla svojim kućama, a neki od njih su počeli i sa školom.

Aktivnosti Udruženja Svitanje mogu se pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram, te putem web stranice www.svitanje.ba.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button