Kultura i obrazovanjeNaše aktivnosti

Udruženje Svitanje dovelo 15 učenika iz povratničkih mjesta na raspust u Sarajevo

Svečanom ceremonijom u Hotelu Hollywood na Ilidži, u petak 10.01.2020. otpočeo je treći po redu “Raspust u Sarajevu” za djecu povratnika u bosanskohercegovački entitet RS. Projekat realizira Udruženje Svitanje Sarajevo, pridružena članica AKOS-a.

Na raspustu su djeca koja su osvojila najveći broj bodova na literarnom konkursu “Moje mjesto na bosanskom ćilimu”. Njih 15 dobilo je priliku da provedu sedam dana u Sarajevu. Posjete sarajevskim planinama, dječije radosti na snijegu, plivanje, klizanje, edukativno-kreativne radionice, posjeta muzejima i kinu su neki od sadržaja bogatog programa pripremljenog prema preporukama magistre pedagogije.

Na ceremoniji otvaranja prisutni su mogli poslušati pobjednički rad na spomenutu temu. Radovi su ocijenjeni pod šiframa od strane stručnog četveročlanog žirija. Braća Elmin i Belmin Bećirović iz Srebrenice su osvojili prva dva mjesta, a treće je pripalo Hatidži Tatar iz Vrbanjaca.
Riječi koje pozivaju na mir, suživot i toleranciju, ali i čuvanje identiteta u tom “šarenom bosanskom ćilimu” su poruke pobjedničkog rada.

Gostima se obratio predsjednik Udruženja Svitanje Adnan Ljevo, podsjetivši ih na motive rada na ovom projektu. Koordinatorica projekta “Dajte im razlog za osmijeh” koji traje već 11 godina, dr. Rabija Mehmedović se također obratila gostima osvrčući se na iskustva i koristi tog projekta. Ispred gradske uprave prisutnima se obratio gosp.Toni Vukadin.

Generalni pokrovitelj projekta je Grad Sarajevo, a veliki broj pravnih i fizičkih lica je pomogao realizaciju ovog projekta. Zatvaranje projekta je predviđeno za petak, 17.01.2020., a djeca će se već u subotu uputiti svojim kućama.

Za Akos.ba: Melisa Žigonja-Peljto

Povezani članci

Back to top button